V kaštieli v Hanušovciach nad Topľou vystavujú unikátne archeologické nálezy

Obrázok k článku od zora.

V kaštieli v Hanušovciach nad Topľou predstavujú verejnosti jedinečné a doteraz nezverejnené nálezy z výskumov od roku 2013. Tie najvzácnejšie prezentuje najnovšia výstava pod názvom Archeologické čriepky. Návštevníci na nej môžu obdivovať neolitickú keramiku, sklenený keltský náramok či keramické fajky.

 

Ako agentúru SITA informoval Rastislav Žitný z Krajského múzea v Prešove, pôvodné Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je od roku 2017 súčasťou prešovského krajského múzea, realizovalo v posledných rokoch množstvo záchranných archeologických výskumov. Nová archeologická výstava obsahuje súbor unikátnych nálezov z lokalít Bardejov, Prešov – Šalgovik, Hanušovce nad Topľou, Fintice, Buzica, hrad Čičva, ale aj z historického jadra Prešova. „K výnimočným nálezom v historickom centre Prešova určite patrí zaniknutá hrnčiarska dielňa z 18. storočia, ktorá bola objavená na pozemku Šarišskej galérie,“ prezradil autor výstavy a archeológ múzea Lukáš Krokker.

 

Výstava obsahuje aj netradičné nálezy. Jeden z nich, domáca pálenica, pochádza z Bardejova. Našla sa na pozemku domu priamo v historickom centre mesta. „Počas výskumu sme objavili sud, v ktorom boli predmety a nástroje používané na výrobu alkoholu. Pravdepodobne si ich tam niekto ukryl v prvej polovici 20. storočia,“ dodal Krokker. Múzeum predstavuje aj artefakty zo Šóšovského kaštieľa v Hanušovciach a z hradu Čičva, na ktorom sa robí výskum od roku 2017. Medzi najzaujímavejšie nálezy patria predmety dennej potreby, vzácny nález časti krúžkového brnenia, guľky do muškiet, keramické fajky, ale aj výnimočný súbor sklenených nálezov. Výstava potrvá do konca roka.

 

Druhá aktuálna archeologická výstava v Hanušovciach pod názvom Zopár fragmentov navyše predstavuje archeologické nálezy zo starších výskumov múzea a je doplnkom nedávno otvorenej expozície Svet dávnych vekov. Potrvá do júna 2019. „Spolu s návštevou Archeoparku Živá archeológia tak Hanušovce poskytujú milovníkom histórie jedinečný pohľad do minulosti,“ dodal Žitný.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články