V kaštieli opravili jedno krídlo, na zvyšok chýbajú peniaze

Takmer 590 tisíc eur, ktoré získali Malacky na rekonštrukciu Pálffyovského kaštieľa z programu cezhraničnej spolupráce s Rakúskom Paltour, investovali do severozápadného krídla.

Hoci rekonštrukciu by potreboval aj zvyšok kaštieľa, chýbajú na ňu peniaze, uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Malaciek Ingrid Šrámková. “Hlavným partnerom projektu rekonštrukcie je rakúsky Marchegg, strategickými partnermi sú mestská časť Bratislava – Devínska Nová Ves, Bratislavský samosprávny kraj a zámok Schlosshof. Malacky ako predkladateľ projektu a vedúci partner hradili 5 % nákladov. Ukončenie rekonštrukcie bude závisieť od získania finančných zdrojov či už zo súkromného alebo verejného sektora, keďže mesto na to momentálne nemá,” uviedla Šrámková.


Rekonštrukcia sa začala v novembri minulého roka. Opravu časti historickej pamiatky zo 17. storočia umožnil projekt v rámci programu cezhraničnej spolupráce s Rakúskom Paltour. Projekt je zameraný na zintenzívnenie spolupráce a propagácie v oblasti kultúry a cestovného ruchu s dôrazom na existujúce kultúrne dedičstvo prihraničného regiónu Dolného Záhoria a Dolného Rakúska. Peniaze išli na rekonštrukciu piatich miestností v kaštieli, ktoré už onedlho poslúžia turistom. V dvoch z nich bude Regionálne centrum destinačného manažmentu, ktorého úlohou je koordinácia a manažment podujatí celého regiónu. Jedným z výstupov Paltouru je tiež spustenie trojjazyčného turistického portálu www.region-palffy.eu, kde sa návštevníci bližšie zoznámia s možnosťami kultúry i športu v Dolnom Záhorí i Dolnom Rakúsku.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kaštieľ v Snine opravia z eurofondov

Mesto Snina uspelo s projektom na rekonštrukciu kaštieľa , v ktorom plánuje rozsiahle úpravy. Výška celkovej investície podľa projektu predstavuje sumu 2 433 000 €, z toho nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie im prinesie 2 311 000 €. Mesto sa o peniaze uchádzalo v rámci výzvy regionálneho operačného programu Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Radnica sa na financovaní projektu bude podieľať piatimi percentami oprávnených nákladov.

Projekt Pentapolitana podporí rozvoj kultúry

Pentapolitana je názov konceptu spolupráce regiónu východného Slovenska a pokračovaním spolupráce miest so spoločnou históriou a súčasnými výzvami. Ide o spoluprácu kultúrnych operátorov miest Bardejov, Levoča, Prešov, Sabinov, Košice, na ktorú má nadviazať spolupráca touroperátorov s cieľom rozvinúť cestovný ruch. Dohodli sa na tom komisie pre kultúru a zahraničné kontakty a komisie pre podnikateľskú činnosť a strategický rozvoj mesta Prešov a zástupcovia neziskovej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Ako informovala hovorkyňa EHMK Jana Krajkovičová, na pracovnom stretnutí definovali možné oblasti spolupráce a doplnili už existujúce úspešné zapájanie sa kľúčových aktérov kultúrneho života v Prešove do programu v Košiciach prostredníctvom grantovej schémy MK SR.

Odpovede

  1. Kastiel trocha z inej stranky

    Kastiel trocha z inej stranky a hlavne suuudka. Ale ani sa nedivim, ze tie Malacky su cele zvratene, vzhladom na Dobrovodskeho kauzu ako neochotou uradov mu pomoct a nastolit poriadok, tak obcanov-obyvatelov mesta postavit sa za jeho prava a podporit ho verejne… ja som sa snazil aspon v BA ucastou 2x na jeho proteste. Hnus, cele Malacky!!!

     

    Takze spat k teme pamiatky…  Tu je :

    http://www.ludiapremalacky.sk/clanok/od-sokujuceho-klipu-sa-mesto-distancuje-/

  2. Vypuklý problém dnešného

    Vypuklý problém dnešného Slovenska: nesprávni ľudia na nesprávnych miestach !!! angry

Comments are closed.