V kaštieli budú spomínať na ružovú grófku

Takmer zabudnutú tradíciu pestovania ruží chcú obnoviť v kaštieli Dolná Krupá, ktorý kultúrna verejnosť pozná ako Pamätník Ludwiga van Beethovena a hudobné múzeum Slovenského národného múzea v Bratislave. V prvých troch desaťročiach 20. storočia zásluhou “ružovej grófky” Márie Henriety Chotekovej sa v záhrade kaštieľa nachádzalo najväčšie rozárium v strednej Európe, ktoré sa preslávilo vlastnými odrodami a vzácnymi odrodami anglických ruží.

Na počesť priekopníčky pestovania ruží na Slovensku Márie Henriety Chotekovej a pri príležitosti 144. výročia jej narodenia (zomrela v roku 1946) v nedeľu 2. decembra o 15:00 sa v Dolnej Krupej uskutoční Slávnosť ruží, na ktorej sa s kultúrnym programom predstavia deti z miestnej základnej školy. Súčasťou programu bude aj výstava výtvarných prác žiakov základných umeleckých škôl z Bratislavy.

Ako pre agentúru SITA potvrdila správkyňa kaštieľa Alena Krátka, nedeľná slávnosť ruží je zakončením projektu Ružová záhrada – oživenie rozária v Dolnej Krupej, počas ktorého obnovili ružové záhony v obci aj v kaštieli. “Dnes našim deťom sa dávajú za vzor rôzne celebrity, ale málokto si spomenie, že zásluhou grófky Chotekovej Dolná Krupá sa preslávila aj ako dedina ruží,” dodala Krátka. Aj preto v ďalších rokoch chce vedenie hudobného múzea spolu s obcou pri svojich aktivitách výraznejšie propagovať spojenie ruží a hudby.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. V kaštieli budú spomínať na ružovú grófku

    Slávnosť ruží v kaštieli na počesť grófky Chotekovej
    9. júna 2008 (SITA) – Slovenské národné múzeum pripravilo k 145. výročiu narodenia grófky Márie Henriety Chotekovej slávnosť ruží. Grófka bola totiž známa pestovateľka ruží. Dvojdňové podujatie spojené s výstavou týchto kvetov sa uskutoční v sobotu a v nedeľu 21.-22. júna v kaštieli Dolná Krupá. Návštevníkov čakajú okrem výstavy aj sprievodné podujatia. Kaštieľ v Dolnej Krupej navštívil i geniálny hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven. Jeho Sonáta mesačného svitu zaznie v sobotu. Program spestrí aj vystúpenie detskej folklórnej skupiny Sekulánek.

    V nedeľu si organizátori sviatočnou omšou pripomenú grófku M. H. Chotekovú, zakladateľku jedného z najväčších rozárií v Európe. Jej ružová záhrada začiatkom 20. storočia uchvacovala svojou nádherou každého návštevníka. Grófka Choteková mala silný vzťah k ľudovým tradíciám – nosila krupanský kroj a hovorila miestnym nárečím. Preto sa práve nedeľa bude niesť v znamení folklóru a prezentácii miestnych ľudových zvykov a obyčajov.

    Informácie pre agentúru SITA poskytla Jana Huttanová zo Slovenského národného múzea.

Comments are closed.