V júni bude opäť po roku Noc kostolov

Obrázok k článku

Aj tento rok sa uskutoční Noc kostolov. Chrámy, kostoly a modlitebne sa mimoriadne otvoria pre verejnosť v piatok 10. júna o 18:00. Zo zoznamu, ktorý je k dispozícii na stránke nockostolov.sk vyplýva, že do tohto ročníka sa zapoja na 35 miestach. Podujatie nemá svojho garanta, akcia sa uskutoční po šiestykrát. Mottom tohto ročníka je citát: „Jeho brány sa cez deň nezavrú a noc tam nebude.” (Zjv. 21,25),” uvádza stránka nockostolov.sk. Okrem katolíckych kostolov sa do tohtoročnej akcie zapájajú aj ďalšie kresťanské cirkvi. Svoje kostoly otvoria i niektoré rehole. V každom kostole pripravujú vlastný program.

 

Projekt Noc kostolov je založený na dobrovoľnej spolupráci farností, reholí a spoločenstiev, ktoré spoluvytvárajú program. Ani tento rok nemá svojho garanta, preto sa koná len na miestach, kde chcú v tomto projekte pokračovať. Ako uvádza webstránka, prvá noc kostolov sa konala v Nitre a okolí v roku 2010. V roku 2011 sa pod záštitou arcibiskupa Róberta Bezáka vytvoril organizačný tím, vytvorili sa marketingové materiály, reklamné kampane, natočili sa prvé spoty a do projektu sa zapojilo 82 kostolov na území Trnavskej arcidiecézy a ďalších 14 v iných diecézach. V roku 2012 sa už zapojilo 186 kostolov z celého Slovenska. Od roku 2013 (53 kostolov) je Noc kostolov na dobrovoľníckej báze. V roku 2014 sa zúčastnilo 42 kostolov.

 

Po prvýkrát sa do akcie Noc kostolov 2016 zapojí farnosť Evanjelickej cirkvi metodistickej v Bratislave – Starom Meste. Dvere bohoslužobného priestoru (modlitebne), kde sa budú môcť záujemcovia stretnúť s Bohom pri Jeho slove a sviatosti sv. Večere Pánovej, sa otvoria v piatok 10. júna od 18:00 a program potrvá do 23:00.

Tradične sa do podujatia zapájajú v Nitre. V kostoloch ponúknu bohatý program – koncerty, prehliadky, divadelné predstavenie, duchovný program. V tomto roku bude v Nitre otvorených 16 chrámov, napríklad Kostol sv. Michala Archanjela na Dražovskom vŕšku, ruiny Kostola sv. Jozefa v bývalom Zoborskom kláštore, Kostol reformovanej kresťanskej cirkvi a ďalšie.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články