V humenskom kaštieli začali náročnú rekonštrukciu

8. júna 2008 (SITA) – Vihorlatské múzeum v Humennom preinvestuje do konca roka na rekonštrukcii svojho renesančného kaštieľa 23 mil. Sk. Komplexnú rekonštrukciu si vynútila narušená statika budovy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Aj preto prípravné práce trvali pomerne dlho, takmer dva roky sa robil predbežný reštaurátorský prieskum. Ako informoval agentúru SITA riaditeľ múzea Vasiľ Fedič, projekt zahŕňa statické zabezpečenie všetkých veží kaštieľa, obvodových múrov a podzákladu juhozápadnej veže. V celej budove kaštieľa je 180 radiátorov, ktoré vymenia v rámci rekonštrukcie ústredného vykurovania. Zo získaných financií zmodernizujú aj svetelnú a zabezpečovaciu signalizáciu, vymenia elektrické rozvody, namontujú novú protipožiarnu signalizáciu a kamerový systém. Súčasne so stavebnými prácami robia archeologický výskum, ktorý by mal potvrdiť, že v kaštieli bola vodná priekopa a padací most. Kaštieľ je naďalej pre návštevníkov prístupný, ale v obmedzenom režime.

“Dočasne sme museli zrušiť tri expozície, prírodovednú, zo života Rómov a z dejín mesta. Historickú časť sme ponechali. Určite tu môžu chodiť školské zájazdy počas júna. Potom sa uvidí, do akej miery práce na obnove kaštieľa obmedzia chod múzea,“ uviedol Fedič. Múr sa bude priečne vŕtať, vloží sa do nich tisíc kovových nosníkov dlhých 90 centimetrov. Reštaurátori tu urobia 65 sond, ktorými budú zisťovať, či sa na miestach, kade povedie elektroinštalácia, nenachádzajú dobové fragmenty.

V kaštieli je aj sobášna miestnosť, ktorú využíva radnica na obrady. Múzeum navrhlo mestu, aby ju tiež zrekonštruovalo a zariadilo v dobovom duchu. Dočasne by sa mohlo sobášiť v knižnici kaštieľa, kde sú podľa Fediča rovnako reprezentatívne priestory. Vihorlatské múzeum má vypracovaný tiež projekt na rekonštrukciu nádvoria, ktorý si vyžiada ďalších osem až 10 mil. Sk. Zatiaľ im tieto financie chýbajú.

Na mieste dnešného kaštieľa stálo už v 15. storočí gotické castellum. Začiatkom 17. storočia bol kaštieľ renesančne upravený. Dnešnú podobu dostal koncom 19. storočia, keď jeho majiteľ Alexander Andrássy dal upraviť veľkú knižnicu. Do južného krídla boli vstavané mohutné kozuby a reprezentačné schodisko obohatila náročná stropná štukatúra. Okolo kaštieľa dal vysadiť park, vpredu francúzsky, smerom na východ anglický spolu s rybníkom. Po druhej svetovej vojne v roku 1946 zhorela strecha na kaštieli a stavba bola poškodená. S rekonštrukčnými prácami sa začalo v roku 1964 a do používania bol kaštieľ odovzdaný v roku 1972. Dnes je sídlom Vihorlatského múzea.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Z bývalého skleníka v kaštieli má byť viacúčelová hala

Nevyužívaný niekdajší skleník svätoantonského kaštieľa chce tamojšie Múzeum vo Svätom Antone, ktoré kaštieľ spravuje, zrekonštruovať a využívať ako multifunkčné zariadenie na výstavy, kultúrno-vzdelávacie aktivity pre deti i konferenčnú halu. Ako uviedol riaditeľ múzea Marian Číž, projekt rekonštrukcie za zhruba 500-tisíc eur získal podporu z Regionálneho operačného programu a v súčasnosti sa pripravuje súťaž na dodávateľa. “Takýto priestor na výstavy či semináre v kaštieli nemáme. Projekt počíta s tým, že pôvodné nosné stĺpy budú priznané a budú pripomínať pôvodný účel skleníka,” povedal Číž. Rekonštrukčné práce by sa podľa neho mohli začať na jeseň a trvať majú dva roky.