V Humennom renovujú Valaškovský most, uvedú ho ako národnú kultúrnu pamiatku

Obrázok k článku

Valaškovský most na Južnom námestí v Humennom prechádza v týchto dňoch renováciou, ktorá vyvrcholí jeho predstavením ako Národnej kultúrnej pamiatky pri príležitosti osláv 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste. Ako agentúru SITA informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, počas rekonštrukcie bude na moste pracovať ťažká technika. Most, postavený ešte v roku 1900, bude preto až do nedele 9. septembra pre verejnosť uzavretý v čase od 7. do 17. hodiny. Technické služby mesta Humenné žiadajú obyvateľov, aby zatiaľ využívali druhý most vedúci popri hlavnej ceste. Ako dodala Dochánová, v rámci rekonštrukcie sa obnovuje náter na mostnej konštrukcii. „Za pomoci vysokého tlaku vody bude odstránená stará skorodovaná vrstva a následne nanesú novú vrstvu náteru tmavosivej farby. Náter bude antikorózny, odolný voči otieraniu a znesie aj menšie mechanické zaťaženie,“ uviedla Dochánová s tým, že na most, ktorý má 680 m2, sa spotrebuje až 85 kg tejto špeciálnej farby.

 

Valaškovský most bol postavený pred 117 rokmi na mieste pôvodného dreveného mosta a spájal severný a južný koniec mesta. Stavba mosta bola veľkou historickou udalosťou. Postavili ho maďarskí robotníci „horúcou“ technológiou spájania nitmi. To znamená, že stavebné práce sa robili ručne za tepla. „Bola to veľmi náročná práca. Robotníci takto za deň dokázali vytvoriť až dvesto nitov,“ uviedla Dochánová a podotkla, že rovnakou technológiou bola postavená aj Eiffelova veža v Paríži či legendárny parník Titanic. Most bol počas vojen strategickým miestom a dôležitou dopravnou a zásobovacou križovatkou, preto sa mu venovala vždy veľká pozornosť. Ani jedna svetová vojna ho však nezlomila a aj napriek tomu, že počas druhej svetovej vojny bol podmínovaný, ostal stáť. Vydržal aj prechod tisícok vojakov tankového pluku, ktorí po ňom s dvoma stovkami tankov denne prechádzali do výcvikového priestoru Valaškovce v období socializmu. Most prežil dokonca aj niekoľko povodní rieky Laborec.

 

Pred piatimi rokmi dostal Valaškovský most prívlastok Most lásky, keďže na Valentína tu zamkli prví zaľúbenci svoju lásku na kľúčik. V súčasnosti zdobí zábradlie mosta už niekoľko stoviek visiacich zámkov ako znak lásky. Začiatkom júna tohto roka bol Valaškovský most oficiálne zapísaný Pamiatkovým úradom SR do zoznamu Národných kultúrnych pamiatok Slovenska ako nositeľ cenného autentického odkazu minulosti. Slávnostne ho ako Národnú kultúrnu pamiatku predstaví mesto Humenčanom aj návštevníkom počas Pamätných dní mesta Humenné 15. septembra tohto roku.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články