V Hlbokom si pripomenú 200. výročia od narodenia Jozefa Miloslava Hurbana

Obrázok k článku

Rok Jozefa Miloslava Hurbana vyhlásený v Trnavskom samosprávnom kraji pri príležitosti 200. výročia od narodenia tohto politika, národného buditeľa a kodifikátora spisovnej slovenčiny vyvrcholí v nedeľu 17. septembra spomienkovou slávnosťou v obci Hlboké v okrese Senica. Hurban pôsobil v Hlbokom od roku 1843 až do svojej smrti v roku 1888.

 

Podujatie otvoria o 10:00 služby Božie v evanjelickom kostole, slávnostným kazateľom bude generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Miloš Klátik. O 11:45 sa uskutoční slávnosť pri Mohyle Jozefa Miloslava Hurbana, jej súčasťou budú príhovory hostí a sadenie lipy. O 12:30 je v programe slávnostné odhalenie pamätnej tabule na Pamätnej izbe Jozefa Miloslava Hurbana.

 

Obyvatelia Hlbokého si dlhoročné pôsobenie Hurbana v obci vážia a pravidelne pripomínajú. Po jeho smrti mu v roku 1892 postavili na hrobe z verejných zbierok pomník. V roku 1948 preniesli jeho telo do novej mohyly, navrhnutej architektom Dušanom Jurkovičom. Hlbocká fara bola svedkom viacerých historických udalostí, napísal tu aj väčšinu svojich literárnych diel. V roku 1967 pri príležitosti 150. výročia narodenia Hurbana otvorili v dedine jeho pamätnú izbu. Pamätné stretnutie Hurbana, Hodžu a Štúra v júli 1843, na ktorom sa dohodli na uzákonení spisovnej slovenčiny, pripomína pamätná tabuľa. V posledných rokoch Hlbočania obnovili faru, expozíciu v pamätnej izbe a v tomto roku aj evanjelický kostol.

 

Rok Jozefa Miloslava Hurbana v Trnavskom samosprávnom kraji vyhlásili krajskí poslanci minulý rok 6. októbra. Jeho súčasťou bolo množstvo spomienkových podujatí v kultúrnych inštitúciách či školách kraja.

 

Pamätná tabuľa na mieste Hurbanovho rodného domu

Obrázok k článku

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Druhá pamätná tabuľa padlým slovenským vojakom na Piave

Pamätnú tabuľu darovali v nedeľu 18. apríla 2010 na Vojenskom cintoríne v mestečku Follina padlým Slovákom na talianskej Piave Matica slovenská, vláda SR a vojvodinskí Slováci. V roku Jozefa Cígera Hronského a Roku kresťanskej kultúry 2010 ide už o druhú pamätnú tabuľu približne 70 000 padlým slovenským vojakom v I. svetovej vojne na talianskej Piave. Prvú tabuľu odhalil podpredseda vlády Dušan Čaplovič v roku 2008 v Ponte di Piave.