V historickom Kostole sv. Egídia v Poprade sa rozhodli zabojovať s vlhkosťou

Obrázok k článku

V  Poprade sa v uplynulých dňoch začali práce na odstraňovaní omietok z vonkajších múrov najcennejšej historickej pamiatky v centre mesta, Kostola sv. Egídia. Miestny rímsko-katolícky farský úrad sa rozhodol ukončiť problém s akumuláciou vlhkosti, odborní pracovníci odstraňujú sokel po obvode celej stavby. „Nielen v kostole bolo veľmi vlhko, ale aj samotné múry sú nasiaknuté vodou. Pôvodná omietka bola urobená veľmi zle a neodborne, preto sa musí dať preč a naniesť nová sanačná omietka,“ vysvetlil pre agentúru SITA dekan farnosti Ondrej Borsík. Prácam predchádzali viaceré stretnutia s odborníkmi, odobratie vzoriek a konzultácie s pamiatkármi.

 

Po odstránení pôvodnej omietky bude kostol na tú novú čakať možno rok alebo dva. „Múry musia najprv preschnúť, až potom sa nanesie nová sanačná omietka, ktorá bude presne vyhovovať požiadavkám, aby mohol kostol dýchať a jeho múry viac nevlhli,“ povedal Borsík. Pôvodná omietka bola podľa jeho slov na múry nanesená zhruba pred tridsiatimi rokmi.

 

Vznik kostola je datovaný do druhej polovice 13. storočia. Podľa legendy stála kedysi na jeho mieste, uprostred obrovských lesov, pútnická Kaplnka svätého Egídia. Zaujímavosťou je, že k severnej stene lode kostola bola kedysi pristavaná Kaplnka svätého Valentína, patróna všetkých zamilovaných. Dnes už však neexistuje. Kostol má za sebou niekoľko úprav, v rokoch 1994 až 1998 bola reštaurovaná loď chrámu a ranogotický portál pri južnom vstupe do kostola. V roku 2008 bol do zrekonštruovanej barokovej skrine z 18. storočia vstavaný organ. Reštaurovanie kostola pomohlo odkryť súbor nádherných stredovekých nástenných malieb. Od roku 1998 sa v kostole opäť konajú bohoslužby, aktuálne vždy v pondelok až piatok o 12:00 a každú nedeľu o 6:00 a 17:00. Mestská informačná kancelária ponúka aj prehliadky kostola v slovenskom i anglickom jazyku, a to počas pracovného týždňa vždy o 15:00. Kostol je možné navštíviť aj mimo tohto času, a to po predchádzajúcej dohode v informačnej kancelárii, minimálny počet osôb na takúto individuálnu prehliadku je päť.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články