V historickej budove bratislavskej Konskej železnice sa už sobáši

Obrázok k článku

Vynovenú sobášnu sieň v historickej budove bratislavskej Konskej železnice na Krížnej ulici využilo v sobotu 19. marca 2011 päť mladých novomanželských párov. Novomanželov sobášil starosta mestskej časti Rudolf Kusý. „Osobne ma veľmi teší, že ako Novomešťan môžem uviesť do života novú a konečne reprezentatívnu sobášnu sieň, na ktorú naši obyvatelia dlho čakali. Obzvlášť, ak nová etapa Konskej železnice začína takou radostnou udalosťou, akou sú sobáše,“ povedal Kusý. Historicky prvý pár v novej sieni uzavrel manželstvo o 15:00. Posledný obrad sa konal o 17:00.

Budova Konskej železnice bola postavená v rokoch 1836 – 1840 a vzorom pri jej konštrukcii bola palácová architektúra. Patrí medzi najstaršie objekty v tejto časti Bratislavy. Nakoľko podobné budovy vo svete nie sú príliš zachované, stala sa neskôr známou ako Prešporská rarita. Éra jej slávy sa však v ďalšom období zmenila na éru pustnutia a chátrania. V roku 2009 budovu odkúpila mestská časť a investovala do jej rekonštrukcie, ktorá bude v ďalšom období podľa Klesnilovej pokračovať.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Deň železnice vo Vychylovke

Prezentačná akcia Deň železnice sa uskutoční v nedeľu, 25. mája 2008, v Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke. Na úzkorozchodnej historickej lesnej úvraťovej železnici budú napríklad premávať v tento deň aj dva parné rušne, vyrobené v rokoch 1909 a 1916.

Odpovede

  1. Ktorý manželký pár bol sobašený ako prvý? :)

    v archíve svojich poznámok som objavila správu o milom geste novozvoleného starostu Rudolfa Kusého, ktorý v predsilvestrovský deň daroval snúbencom sobáš v budove Konskej železnice… teraz však vyvstáva otázka, že ktorý pár je historicky prvý?? :)

    ten čo si ako prvý sobáš v novej sieni objednal a predpokladám, že i zaplatil??

    alebo ten, čo ho ako prvý v novej sieni absolvoval, no mimo oficiálny termín a navyše ako dar pána starostu??

     

    V budove konskej železnice bola prvá svadba
    Prvú svadbu v novej sobášnej sieni konskej železnice mimoriadne povolil starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Oficiálne sobáše mestská časť plánuje až v marci.

     

    BRATISLAVA 31. januára (SITA) – V zrekonštruovanej sobášnej sieni Prvej konskej železnice pri Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste bola prvá svadba. Pre agentúru SITA to potvrdila tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová. Podľa nej bol sobáš, ktorý sa konal 30. decembra minulého roka, mimoriadny. Snúbenci o sobáš požiadali 27. decembra a z osobných dôvodov sa veľmi ponáhľali. Zosobášiť ich mohol len novozvolený starosta Nového Mesta Rudolf Kusý, keďže sobášiaci z radov poslancov ešte neabsolvovali potrebné školenie. Klesnilová ďalej uviedla, že sobáš bol len za prítomnosti svedkov, bez obvyklého hudobného sprievodu či kvetov. Keďže starosta sobášil prvýkrát, rozhodol sa, že v sviatočnom období snúbencom daruje sobáš v novej sobášnej sieni, ktorá je pre tento akt „dôstojnejšia“ ako priestory v budove miestneho úradu.

    V budove Prvej konskej železnice chce mestská časť začať sobášiť od marca. Dovtedy dobudujú zázemie pre sobášiacich a matriku.

Comments are closed.