V historickej Apponyiovskej knižnici v Oponiciach si Národná knižnica pripomenie 500 rokov reformácie

Obrázok k článku

Národná knižnica pripravila pri príležitosti tohtoročného 500. výročia reformácie výstavu v jednej z najkrajších historických knižníc na Slovensku, Apponyovskej knižnici v kaštieli v Oponiciach (okres Topoľčany). Výstavu Gutenbergova knižnica – vynález kníhtlače aj jeho vplyv na reformáciu si záujemcovia môžu pozrieť od 1. do 26. marca. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová.

 

Slovenská národná knižnica návštevníkov výstavy oboznámi s tým, ako sa Biblia rozšírila do celého sveta. Dokumentovať to budú aj najkrajšie a najvzácnejšie Biblie z fondov SNK. Najstaršou z nich je Biblia germanika, ktorú preložili do nemčiny už v roku 1477, a je prvým prekladom Biblie do národného jazyka. Vystavia aj preklad Biblie od samotného Martina Luthera z roku 1554 a jeho ďalšie reprezentatívne náboženské preklady. Priestor dostanú aj diela reformačných autorov z knižníc uhorských rodov Apponyi (Aponiovci z Oponíc) a Zay (Zayovci). Národná knižnica na výstave upozorní na to, že bez vynálezu kníhtlače by sa myšlienky reformácie nešírili takou rýchlosťou po celej Európe. Práve vďaka kníhtlači sa diela Erasma Rotterdamského, Philippa Melanchthona a Martina Luthera na vtedajšie pomery ľahko dostávali z krajiny do krajiny. „Bez kníhtlače by ani Lutherov preklad Biblie nebol taký populárny a rozšírený. Ale len vďaka Lutherovmu prekladu Biblie do jazyka obyčajných ľudí mala jeho Biblia taký úspech,“ píše SNK v tlačovej správe.

 

Okrúhle 500. výročie reformácie stredovekej rímsko-katolíckej cirkvi si svet pripomenie 31. októbra. V tento deň v roku 1517 pribil Martin Luther na dvere Zámockého chrámu v nemeckom Wittenbergu 95 téz, určených pre akademickú diskusiu, ktoré kriticky reagovali najmä na prax udeľovania odpustkov. Lutherovým vystúpením sa začal postupný proces reformácie. Národná knižnica si toto výročie pripomenie v roku 2017 dvomi výstavami. Prvou je spomínaná výstava v Apponyovskej knižnici. Druhá výstava RE500FORMÁCIA sa pripravuje od júla do novembra v Literárnom múzeu SNK v Martine, dodala SNK.

 

Zdroj: www.snk.sk

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odkaz na pergamene

Slovenská národná knižnica Odbor reštaurovania a konzervovania dokumentov
Archív literatúry a umenia Národný bibliografický ústav si Vás dovoľujú pozvať
na odborný seminár, workshop a výstavu Odkaz na pergamene

Cenu za web získala verejná knižnica v Trenčíne

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne získala prvé miesto v celoslovenskej súťaži o najlepší web. Ocenenie v kategórii verejných a školských knižníc jej udelila odborná porota v súťaži organizovanej Spolkom slovenských knihovníkov. Porota sa pri hodnotení webov knižníc zameriavala na obsah, aktuálnosť a príťažlivosť stránky, ďalej na prehľadnosť, originálnosť a interaktivitu. Po trenčianskej krajskej knižnici získali od poroty najviac hlasov Knižnica Józsefa Szinnyeiho v Komárne a Zemplínska knižnica Trebišov. Porota udeľovala ceny aj webom odborných knižníc, v nej uspeli Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, Univerzitná knižnica v Bratislave a Knižnica Vysokej školy manažmentu City University of Seattle. V oboch kategóriách porota hodnotila 24 knižníc. Najhoršie dopadli Školská knižnica pri Gymnáziu Hlinská v Žiline a Univerzitná knižnica Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

Na Bratislavský hrad zavíta Björnson

Svetoznámy Nór Björnstjerne Björnson zavíta na Bratislavský hrad. Unikátne dokumenty o svetoznámom nórskom básnikovi, prozaikovi, dramatikovi, publicistovi, politikovi a nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru vystavia Nórska národná knižnica a Slovenská národná knižnica (SNK) na Západnej terase Bratislavského hradu od štvrtka 28. októbra 2010. Spoločná nórsko-slovenská výstava pod názov Pocta Björnstjerne Björnsonovi priblíži pri príležitosti 100. výročia smrti osobnosti unikátne dokumenty o jeho živote a diele, agentúru SITA o tom za organizátorov výstavy informoval Juraj Caránek z agentúry Seesame.