V Grécku otvorilo brány nové múzeum Akropolis

Obrázok k článku

Asi 1500 rokov po tom, ako kresťania zničili pohanské sochy Parthenónu, grécka pravoslávna cirkev požehnala nové Múzeum Akropolis, ktoré po rokoch odkladania otvoria cez víkend 20.-21. júna 2009. Múzeum, ktorého vybudovanie stálo 130 miliónov eur, slávnostne sprístupnia v sobotu za účasti hláv štátov a vlád. Pre návštevníkov otvorí svoje brány v nedeľu za symbolické vstupné jedno euro.

Dokončenie múzea je vyvrcholením reštaurátorských prác v celom komplexe Akropolis, nachádzajúcom sa asi štyristo metrov od Akropoly. Tvorcom projektu je švajčiarsky architekt pôsobiaci v Spojených štátoch Bernard Tschumi a grécky staviteľ Michalis Fotiadis. Stavba zo špeciálneho skla, betónu a nerezovej ocele má odolať aj silnému zemetraseniu. Na piatich poschodiach ponúka niektoré najzachovalejšie diela antického sochárstva, ktoré kedysi zdobili mramorové chrámy Akropoly. V suterénnom priestore budú od budúceho roka pre návštevníkov prístupné aj pozostatky starovekého aténskeho osídlenia. V múzeu sa na ploche 14-tisíc štvorcových metrov nachádza viac ako 4-tisíc antických diel.

Ako povedal Tschumi, blízkosť samotnej Akropoly bolo veľkou výzvou pri projektovaní budovy. "Parthenón je jednou z najdokonalejších budov, ktorá stáročia ovplyvňovala generácie v západnej architektúre," povedal pre agentúru AP. "To, o čo sme sa snažili, bolo urobiť čo najjednoduchšiu, najprecíznejšiu stavbu, aby sme dosiahli vizuálny kontakt medzi Parthenónom múzeom s prekrásnymi sochami a archeologickými pozostatkami." Parthenón vybudovali na vrchole slávy Atén v období 447 až 432 pred našim letopočtom na počesť ochrankyne mesta, bohyne Aténa.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Sao Paule vybudujú kópiu Šalamúnovho chrámu

V brazílskom meste Sao Paulo plánuje Univerzálna cirkev Božieho kráľovstva v priebehu najbližších štyroch rokov postaviť kópiu Šalamúnovho chrámu, ktorý stál v starovekom Jeruzaleme. Projekt, ktorého realizácia vyjde na približne 200 miliónov brazílskych reálov (v prepočte asi 88 miliónov eur), už schválilo aj vedenie mesta. Stavba s pôdorysom 126 krát 104 metrov a výškou 55 metrov bude mať 12 poschodí s kapacitou až 10-tisíc ľudí. Postavia ho z kameňov, ktoré opracujú rovnakým spôsobom ako tomu bolo v rokoch 966 až 950 pred naším letopočtom pri stavbe pôvodného chrámu.

Po povodniach otvoria slovensko-české múzeum v Iowe

Začiatkom budúceho roku by mohli otvoriť povodňami zničené Národné české a slovenské múzeum a knižnicu v Cedar Rapids v americkej Iowe. Len nedávno prezentovali na slovenskom veľvyslanectve vo Washingtone, ako pokračuje rekonštrukcia. Múzeum totiž v roku 2008 zasiahli rozsiahle povodne a prakticky celú budovu a časť expozícií zničili. Napriek škodám za viac ako 11 miliónov dolárov sa múzeu podarilo prostredníctvom grantov a finančných zbierok od jednotlivcov a inštitúcií zrekonštruovať časť pôvodnej budovy a postaviť aj nové časti, ktoré sprístupnia začiatkom roku 2011. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí SR.

Odpovede

  1. V Grécku otvorilo brány nové múzeum Akropolis

    som presvedčený, že táto stavba bude vždy aj predmetom kritiky, keďže je umiestnená uprostred archeologických nálezísk, pričom jej architektúra je viac brutálna ako moderná. Takúto “protiváhu” v jej blízkosti si aténska akropola nezaslúži. Ide, samozrejme, o môj osobný názor, mnohí môžu plytvať nadšením, mne je len smutno, že niečo také Gréci dopustili… viac napr. aj tu:
    http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&id=7217&type=1

  2. No tak to sa teda mimoriadne zhodneme.
    Preto treba ctiť všetkých, ktorí z chaotického juhu (široká oblasť Stredomoria) po stáročia brali (nakoniec, v dôsledku a stále) všetko, čo sa dalo, preč…
    Inu, betonárska lobby dobyla aj Partenón. :-(

  3. Mimochodom, čo robí slovutný a veleslávny “Výbor svetobvého dedičstva”? Váľa si šunky a vemená, a ešte aj zatlieska? Nemal by škrtať zo “zoznamu”?

  4. Re: V Grécku otvorilo brány nové múzeum Akropolis
    Oficiálna web-stránka nového múzea je TU.

    Symbolicé vstupné 1 Euro sa platí až do 31. decembra 2009.

Comments are closed.