V Galérii Jána Koniarka pribudli dve nové expozície

V Galérii Jána Koniarka v Trnave dnes slávnostne otvorili dve nové expozície. V novom krídle Kopplovho kaštieľa v modernom, architektonicky a výstavne riešenom štýle priestoru, je v prízemí umiestnená obnovená expozícia… …pod názvom Ján Koniarek – zakladateľ moderného slovenského sochárstva. Vystavené exponáty sú prierezom tvorby majstra, ktorý žil a tvoril v Trnave. Nové priestory dopĺňa na poschodí prvá stála expozícia galérie pod názvom Klenoty domova – slovenské klasické umenie 20. storočia. Expozícia predstavuje v jednotlivých blokoch nosné mená slovenského výtvarného umenia od klasikov medzivojnového obdobia až po povojnovú generáciu a osobitný priestor poskytla galéria významným regionálnym výtvarníkom ako Cyprián Majerník, Ernest Špitz či Teodor Tekel.

Ako pre agentúru SITA potvrdil riaditeľ Vladimír Beskid, priestorové členenie, osvetlenie, farebné pozadia aj technické vybavenie poskytuje návštevníkom zážitok modernej galérie 21. storočia. “Chceme pritiahnuť do priestorov viac mladých ľudí a ponúknuť im nový rozmer precítenia umeleckých diel,” dodal Beskid. Podľa riaditeľa galérie, jedným zo zámerov je v krátkom čase realizovať plne hmatovú expozíciu s Brailovým písmom, ktorá by umožňovala nielen nevidiacim, ale aj bežnému návštevníkovi intenzívnejší zážitok a nové vnímanie vystavených výtvarných aj sochárskych diel.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trnava a Ján Koniarek

Spomienkové stretnutie Trnavčanov pri hrobe sochára Jána Koniarka organizuje v piatok 4. mája o 16:00 na cintoríne na Ulici Terézie Vansovej občianske združenie Trnavské fórum.

IN-FORMÁCIA. Zbierky bez hraníc IV

Galéria Jana Koniarka v Trnave v spolupráci s FRAC du Grand Est pripravila výstavu súčasného vizuálneho umenia s názvom IN-FORMÁCIA/IN-FORMATION vo všetkých výstavných priestoroch galérie (Synagóga – Centrum súčasného umenia, Kopplov kaštieľ, Stála expozícia sochárskej tvorby Jána Koniarka).