V Egypte objavili vyše dvetisíc rokov staré pohrebisko

Obrázok k článku od zora.

Pri egyptskom meste Minjá objavili archeológovia pohrebisko staré viac ako dvetisíc rokov. Ako informoval minister pre pamiatky Cháli Anání, vedci na starobylom cintoríne našli 40 sarkofágov, šperky, keramiku a zlatú masku. Pohrebné šachty v nekropole sa datujú do neskorého obdobia faraónov a skorého ptolemaiovského obdobia okolo roku 300 pred naším letopočtom. “Toto je len začiatok nového objavu. Čoskoro do stredného Egypta pridáme novú archeologickú atrakciu,” uviedol.

 

Za uplynulé tri mesiace objavili archeológovia na pohrebisku osem hrobiek a predpokladá sa, že nájdu aj ďalšie, oznámil šéf archeologickej misie Mustafa Wazírí. “Evakuačné práce sú naplánované na päť rokov s cieľom odkryť všetky hroby na cintoríne,” vysvetlil a dodal, že mnohé z hrobiek a artefaktov patrili kňazom boha Thovta. Medzi takéto artefakty patria napríklad aj štyri nádoby s pokrývkami vytvarovanými do podoby tvárí boha Hóra. “Stále obsahujú mumifikované vnútorné orgány zosnulého. Nádoby sú vyzdobené hieroglyfickými textami popisujúcimi meno a tituly ich majiteľa,” povedal Wazírí.

 

Vedcom sa tiež podarilo nájsť náhrdelník s hieroglyfickým nápisom “šťastný nový rok” a podľa Wazírího bol jeho objav “nádhernou náhodou”, pretože ho objavili práve na Silvestra. “Toto je správa, ktorú nám poslali zo záhrobia,” skonštatoval archeológ.

 

Foto zdroj: Reuters/Mohamed Abd El Ghany

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Egypte objavili sarkofág s múmiou ženy

Egyptskí archeológovia objavili v oáze Baharíja nachádzajúcej sa približne 360 kilometrov juhozápadne od Káhiry sadrový sarkofág obsahujúci múmiu ženy alebo dievčaťa z obdobia pred približne 2300 rokmi. Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.