V druhom najstaršom kláštore na Slovensku sprístupnia významné pamiatky

Obrázok k článku od zora.

Celoslovenské podujatie Noc kostolov bude prvýkrát aj v Hronskom Beňadiku, kde sa nachádza druhý najstarší kláštor na Slovensku. Pre verejnosť tu v piatok 24. mája sprístupnia tri významné pamiatky – Diecéznu svätyňu svätého Benedikta opáta, Morovú kaplnku na Háji a farský Kostol svätého Egídia. Začiatok podujatia, ktoré potrvá do polnoci, ohlási o 17:50 hlahol zvonov. „Najbohatší program ponúkne areál kláštora s Diecéznou svätyňou svätého Benedikta opáta z 11. storočia, kde sa bude konať bohoslužba, dve prehliadky so sprievodcom a koncert na organe z roku 1714,“ informovalo Nitrianske biskupstvo. Pre deti a mládež bude pripravená náučná hra na nádvorí kláštora Cesta za tajomstvom benediktínskeho kláštora. Sprievodným podujatím bude prezentácia slovenskej trasy významnej pútnickej Svätojakubskej cesty a podelenie sa o zážitky z absolvovania trasy do Santiago de Compostela.

 

Návštevníci si budú môcť pozrieť aj interiér farského Kostola svätého Egídia a vypočuť si na prednáškach zaujímavé fakty o tomto chráme z roku 1209. Tretím sprístupneným objektom bude Morová kaplnka na Háji z roku 1713, ktorá je od nádvoria kláštora vzdialená necelý kilometer a prechádza sa k nej miernym stúpaním po vyznačenom turistickom chodníku cez lesík ponad kláštor. „Približne v polovici cesty ku kaplnke sa bude možné zo skalného masívu nad obcou pokochať z vtáčej perspektívy pohľadom na celý areál kláštora,“ uviedol Nitrianske biskupstvo. Organizátori návštevníkom odporúčajú priniesť si so sebou vlastné svietidlo a reflexné bezpečnostné prvky. Bežne neprístupnú kaplnku si budú môcť pozrieť aj zvnútra so sprievodcom, pričom jej interiér bude osvetlený výnimočne pre túto príležitosť. Podujatie ukončí adorácia a modlitba v Diecéznej svätyni svätého Benedikta opáta.

 

Pápež František udelil farskému kostolu v Hronskom Beňadiku titul Bazilika minor. Slávnostné vyhlásenie tohto povýšenia bude 28. júna počas slávnosti Božského Srdca Ježišovho. V Hronskom Beňadiku pôsobili benediktíni. V roku 1083 sa na tomto mieste postarali o vznik Nitrianskeho evanjeliára, ktorý je najstaršou listinnou ručne písanou pamiatkou na našom území. Chrám postavili v 14. storočí. V roku 1483 dostalo miestne benediktínske opátstvo od kráľa Mateja Korvína I. relikviu Kristovej krvi. Ide o časť plátna s kvapkami krvi Ježiša Krista. Kráľ dostal túto relikviu pravdepodobne od pápeža Pavla II. ako poďakovanie za pomoc v boji proti Turkom.

 

Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku je druhým najstarším kláštorom na našom území, prvenstvo má Kláštor svätého Hypolita na Zobore v Nitre, v ktorom tiež pôsobili benediktíni a vznikol pravdepodobne už v deviatom storočí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede