V Diecéznom múzeu v Nitre vystavili chrámový poklad

Vzácne predmety z chrámového pokladu môže verejnosť vidieť od 5. júla 2008 v Diecéznom múzeu. Pri príležitosti Cyrilo-metodských osláv ich vystavilo Nitrianske biskupstvo v novovytvorenej druhej časti múzea. Návštevníci majú možnosť obdivovať zlaté a strieborné kalichy, kríže, misy, monštrancie, relikviáre, prstene, svietniky, obrazy a ďalšie predmety zo 17., 18. a 19. storočia, ktoré doteraz odpočívali v biskupskom trezore. Medzi vystavenými predmetmi je aj kalich, ktorý Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade daroval bývalý pápež Ján Pavol II pri svojej návšteve Nitry. “Ešte vzácnejšie však sú insígnie, ktoré odovzdal pápež Pavol VI. v roku 1969 vtedy tajnému biskupovi, dnes kardinálovi Jánovi Chryzostomovi Korcovi,“ informoval nitriansky diecézny biskup Viliam Judák.

Prvú časť Diecézneho múzea otvorili pred rokom. Vystavili tu faksimile, čiže veľmi kvalitné kópie vzácnych písomných pamiatok ako je najstaršia liturgická kniha na našom území – evanjeliár z 11. storočia, známy ako Nitriansky kódex alebo Zoborské listiny z rokov 1111 a 1113. Možno tu tiež nájsť aj bulu Industriae Tua z roku 880, kde sa spomína prvý nitriansky biskup a spis Obrátenie Bavorov a Korutáncov z roku 870, v ktorej sa hovorí o Nitre ako o mieste, kde dal knieža Pribina postaviť prvý kostol.

Múzeum sa teší veľkému záujmu návštevníkov. Presnú štatistiku biskupstvo nemá, nakoľko sa vstupné začalo vyberať od júna tohto roka. “V knihe návštev máme zápisy od ľudí z celého sveta, aj z Ázie, pretože pre nich je naše európske dedičstvo neznáme a vždy, keď majú možnosť, ho obdivujú,“ uviedol Judák.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitra: V hradnej katedrále predstavia archeologické nálezy

Výsledky archeologických výskumov v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade bude môcť vidieť aj verejnosť. Biskupstvo pripravuje stálu prezentáciu, ktorá bude novou atrakciou pre návštevníkov hradu. Pozrieť si tu budú môcť zrekonštruované a osvetlené múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. „Budú pod sklom, schváliť to však najprv musia pamiatkari,“ informoval agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Až po ich súhlase sa môže začať pracovať na realizácii prezentácie.

Relikvia svätého Cyrila bude dva roky putovať po Slovensku

Relikvia svätého Cyrila bude v rokoch 2011 a 2012 putovať po Slovensku. Nitrianske biskupstvo ju zapožičia ostatným slovenským diecézam v rámci príprav na rok 2013, kedy bude 1 150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. “Už 30. decembra ju prevezieme do Bratislavy, kde budeme spoločne s pánom arcibiskupom Zvolenským sláviť svätú omšu,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. V každej diecéze bude relikvia svätého Cyrila dva mesiace. Veriaci ju budú môcť vidieť vystavenú nielen v katedrálnych chrámoch, ale aj v jednotlivých dekanátoch a farnostiach. Späť do Nitry sa vráti niekedy v druhej polovici roka 2012.