V Dechticiach obnovili vzácny Kostol Všetkých svätých

Obrázok k článku

Románsky Kostol Všetkých svätých v Dechticiach v okrese Trnava obnovili za približne 370-tisíc eur. Súčasťou kompletnej revitalizácie boli okrem nevyhnutných stavebných prác aj reštaurátorské práce v interiéri, ale aj úprava okolia. Obec Dechtice získala peniaze na obnovu vzácnej pamiatky z roku 1172 z eurofondov.

 

Dechtický “horný“ kostol nepatrí cirkvi, ale obci. Podľa starostu Dechtíc Karola Zachara je však kedykoľvek k dispozícii na slúženie svätých omší a iné cirkevné aktivity. Pre odbornú verejnosť, študentov histórie a ďalších záujemcov ho otvoria na požiadanie, vedenie obce však bude podľa Zachara hľadať spôsob, ako túto národnú kultúrnu pamiatku čo najviac sprístupniť pre verejnosť. Posviacku vynoveného kostolíka vykonal dnes miestny farár Miroslav Kováč.

 

Kostol, často označovaný za rotundu, postavený z tehál – plevoviek, pochádza z roku 1172, v roku 1741 bol barokovo prestavaný a nadobudol dnešnú podobu. Zaujímavosťou je, že zvonku nič nenaznačuje jeho kruhový základ, preto časť odbornej verejnosti spochybňuje zaradenie stavby medzi rotundy. Pri renovácii v roku 1932 objavili unikátne fresky na južnej stene apsidy a lode. Pod kostolom je krypta, kde sú pochovaní členovia zemianskej rodiny Jackovičovcov.

 

Do majetku obce sa dechtický “horný kostol“ dostal pravdepodobne spolu s cintorínom. Obec sa v posledných rokoch pustila do jeho obnovy, najdôležitejšie bolo odvlhčenie celej stavby pred štyrmi rokmi. Na práce prispelo v minulosti ministerstvo kultúry a viackrát aj Úrad vlády SR.

 

Dechtice sú dedinou bohatou na historické pamiatky. Pri obci sa nachádza zrúcanina Kostola a kláštora sv. Kataríny, kaštieľ Planinka, priamo v obci farský kostol a niekoľko technických pamiatok.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Románsku rotundu v Dechticiach chcú zrekonštruovať

Obec Dechtice v okrese Trnava chce zrekonštruovať svoju dominantu románsku rotundu Kostol Všetkých svätých z roku 1172. “Je to taká vzácnosť na Slovensku, že kostolík nepatrí cirkvi, ale obci. Vyplýva nám povinnosť starať sa oň, a tak by sme ho chceli zrekonštruovať v spolupráci s pamiatkovým úradom,” uviedol starosta obce Karol Zachar.