V Číne objavili 2400 rokov starú polievku

Obrázok k článku

Čínski vedci z Archeologického inštitútu provincie Šen-si informovali, že neďaleko mesta Si-an objavili 2400 rokov starú bronzovú nádobu s polievkou a kosťami. Nádoba sa nachádzala v hrobke, ktorá patrila buď veľkostatkárovi alebo vojenskému dôstojníkovi. Polievka aj kosti sa v dôsledku oxidácie bronzu zafarbili na zeleno. Archeológovia okrem toho v hrobke objavili aj ďalšiu bronzovú nádobu s tekutinou bez zápachu, o ktorej vedci predpokladajú, že ide o víno. "Tento objav zohrá významnú rolu v štúdiu stravovacích návykov a kultúry počas Obdobia bojujúcich štátov," uviedol Liu Taj-jun z Archeologického inštitútu provincie Šen-si.
 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili najstaršie vysokohorské sídla

Novozélandskí a austrálski archeológovia objavili na východe Papuy-Novej Guiney v nadmorskej výške 2000 metrov pozostatky siedmich táborísk, pričom vek najstaršieho z nich určili na 49-tisíc rokov. Tým sa toto miesto stalo vôbec najstarším známym vysokohorským sídlom v histórii ľudstva.

Vedci objavili nedotknutú hrobku starú viac než 3 500 rokov

Archeológom sa v ruinách kráľovského paláca Qatna v centre Sýrie podarilo objaviť posmrtnú komoru plnú ľudských pozostatkov a darov, ktorá viac než 3 500 rokov zotrvala nedotknutá a uzavretá. Vedci z Univerzity Eberharda Karla v nemeckom Tübingene, ktorí stoja za výskumom, dnes naznačili, že okrem pokladu nevyčísliteľnej hodnoty našli vnútri komory aj pozostatky viac než 30 ľudí. Dodali, že telá mohli patriť “kráľovskej rodine z Qatny alebo členom panovníckeho dvora” a označili za pozoruhodné, že komora ostala uzatvorená tri a pol tisícročia, bez toho aby sa jej lupiči čo i len dotkli.