V chrámoch Gotickej cesty zaznie historická hudba

Ilustračné foto (ephoto.sk)

Gemerské osvetové stredisko Rožňava pripravilo Medzinárodnú prehliadku historickej hudby európskych regiónov ARS ANTIQUA EUROPAE IN VIA GOTHICA, ktorá v tomto roku slávi svoje desiate narodeniny. V dňoch 21. – 24. októbra znova ožijú chrámy a historické pamiatky Gotickej cesty – v regiónoch Rožňavy, Moldavy nad Bodvou a v Spišskej Novej Vsi, aby naplnili hudbou, spevom všetkých divákov a poslucháčov, ktorým učarila stará hudba.

„Medzinárodný festival Ars Antiqua Europa In Via Gothica sa postupne stáva uznávaným medzinárodným koncertným podujatím sólistov a umeleckých súborov historickej hudby, ktoré napĺňa ideu objavovania, mapovania a prezentácie hudby európskych regiónov. Jubilejný 10. ročník sa bude niesť v znamení spomienok na tie predošlé, ale aj prianí a želaní do budúcnosti,“ hovorí riaditeľka Gemerského osvetového strediska Mária Hlaváčová.

Festival otvorí prestížny hosť z Budapešti – barokový súbor Marquise, ktorý svojou harmonickou kombináciou mužského sopránu a koloratúrneho sopránu vytvára nádherne precítený zvuk a poskytuje jedinečný hudobný zážitok. V sobotu sú pre divákov pripravené čarovné tóny organistu Gábora Soósa na hrade Krásna Hôrka, ale aj jedna z najvýznamnejších pamiatok hudobného dedičstva slovenskej literatúry – hudobný turecký Eulenspiegel od známeho dáckeho simplicissima Daniela Georga Speera v podaní zoskupenia Vesnance. Ranogotický kostol v Čečejovciach si podmania tóny lutny a spevu českých profesionálov Jindřicha Maceka a Pavly Fendrichovej. V čarovnej katedrále Nanebovzatia Panny Márie každého diváka fascinuje zvuková škála akordeónového orchestra Toccata, ktorá je jedinečná a radosť z hudby zanechá v každom z nás neopakovateľný zážitok.

Atraktívny program bude pokračovať nedeľou v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Dedinkách, kde skladby autorov ako Thomas Campion, John Dowland opäť rozochvejú struny lutny Jindřicha Maceka za spevu Pavly Fendrichovej. Študenti VŠMU František Kubiš a Andrej Turčin tvoria Duo Antico Moderno, ktoré v Dedinkách predstaví repertoár historických skladieb, ale načrtne aj tituly z pera súčasných skladateľov. Svoj druhý koncert na zreštaurovanom organe kostola Sv. Jána Krstiteľa v Lipovníku odohrá maďarský umelec Gábor Soós, ktorého vystrieda mnohopočetný dievčenský spevácky zbor Iuventus Paedagogica s dirigentom Igorom Gregom. Historické inštrumentárium Dardanely v Markušovciach bude hostiť absolventov Hudobnej akadémie v Krakove a Kráľovského konzervatória v Haagu – Floripari z Poľska. Mladí hudobníci hrajú na dobové nástroje a na mnohých vystúpeniach sú odetí do historických kostýmov, ktoré dodávajú ich koncertom jedinečný charakter. Komplex pútavých tónov dávnej hudby uzavrie v kaštieli Betliar netradičná hudobná prehliadka a vokálny experimentálny súbor Affetto z Brna.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Stredoeurópska hudobná akadémia predstaví dobovú hudbu

Stredoeurópska hudobná akadémia (Middle European Music Academy/MEMA), určená nielen učiteľom a študentom hudby, ale aj širokej verejnosti, bude od 3. do 7. novembra v Poprade. „Stredoeurópska hudobná akadémia s podtitulom hudba, tanec, výstava je unikátny kultúrno-edukačný počin, ktorý je určený nielen hudobnej verejnosti, ale i širokej verejnosti a kladie si za cieľ dávať novú inšpiráciu publiku a povzbudiť ho k vyšším nárokom,“ uviedla na tlačovej besede v Poprade garantka projektu MEMA Anna Hrindová.