V centre Nitry našli stredoveký dom aj staršie nálezy

Obrázok k článku

Zaujímavé nálezy našli archeológovia pri záchrannom výskume na Mostnej ulici v centre Nitry. Objavili zaniknutý stredoveký dom z 13. – 14. storočia, ale aj nálezy zo staršej doby bronzovej, teda z obdobia zhruba 2 000 až 1 500 rokov pred naším letopočtom. Dominuje im najmä veľké množstvo keramiky. Stredoveký dom nebudú môcť preskúmať celý, pretože časť sa nachádza pod ulicou. Archeológovia odkryli jeho vstupnú časť. Dom zhorel v 14. storočí. Výskum dvoch parciel oproti Divadlu Andreja Bagara sa začal v októbri a potrvá pravdepodobne do konca roka. „Ako to býva tu v centre mesta zvykom, relatívne veľká časť je narušená novovekými základmi,“ hovorí riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay. Zhruba tretinu skúmaného priestoru tvorí staré koryto rieky Nitričky. Zaujímavé nálezy sú po okrajoch plochy smerom k hradu a smerom k Mostnej ulici.

 

„Na Mostnej ulici je veľmi silná doba bronzová, lebo vtedy bola celá táto časť Nitry vrátane hradného kopca husto osídlená, máme tam celý rad sídlisk a pohrebísk,“ priblížil Ruttkay. V stredoveku aj v novoveku žili v tejto časti mesta nielen bežní obyvatelia, ale bola to zároveň remeselnícka štvrť. „Žiaľ, tá oblasť, kde sa stavalo nitrianske divadlo, nebola v minulosti veľmi preskúmaná, čiže my si teraz postupne okolo tej „divadelnej jamy“ skladáme mozaiku, ako to tam mohlo vyzerať,“ podotkol Ruttkay. Pohľady okoloidúcich pútajú najmä rozsiahle zachované podlahy a schody, pochádzajú však z novoveku. Ide o pozostatky domov z 19. alebo 20. storočia, ktoré zbúrali niekedy na rozhraní 70-tych a 80-tych rokov.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia chcú nájsť v centre Nitry ďalšie domy z 11. storočia

V centre Nitry pod Mariánskou ulicou sa zrejme ukrývajú aj ďalšie domy z 11. storočia. Myslia si to archeológovia, ktorí chcú ulicu podrobnejšie preskúmať. Nedávno tu objavili unikátny stredoveký zaniknutý dom. Ide o najstarší nájdený murovaný objekt na území Dolného mesta. „Je to také obdobie, kedy sa murovali prevažne len sakrálne objekty a palácové stavby,“ povedal pre agentúru SITA archeológ Róbert Daňo. Na základe tohto úspechu sa má teraz archeologický výskum rozšíriť na celú ulicu, ktorá je v súčasnosti rozkopaná, pretože tu mesto bude klásť novú dlažbu. „My s tým problém nemáme, myslím si, že aj poslanci by schválili na to finančné prostriedky. Dom považujeme za unikátny nález,“ reagoval viceprimátor Nitry Štefan Štefek.