V. Británia: Štúdiá Abbey Road sa stali národnou pamiatkou

Britská vláda zaradila slávne nahrávacie štúdiá Abbey Road medzi pamiatkovo chránené budovy druhej kategórie, čím zaistila ich pretrvanie v budúcnosti. Tento krok bol reakciou na nedávne správy o možnom odpredaji Abbey Road z dôvodu zníženia dlhov ich majiteľa – vydavateľstva EMI. To však už medzitým vyhlásilo, že štúdia predať neplánuje.

Zaradenie Abbey Road do druhej kategórie pamiatkovo chránených budov znamená, že v interiéri budovy sa síce budú môcť uskutočniť určité zmeny, musia však byť v súlade so zachovaním pôvodného charakteru objektu. Z toho vyplýva, že prestavba štúdií napríklad na obytné priestory by možná nebola, ale z Abbey Road by sa však mohlo stať múzeum. “Hudba akéhokoľvek žánru nás sprevádza počas celého nášho života a v štúdiách Abbey Road vznikli niektoré z najlepších nahrávok vôbec,” uviedla pri príležitosti zaradenia Abbey Road medzi pamiatky britská ministerka kultúry Margaret Hodge.


Štúdiá Abbey Road nachádzajúce sa v severnej časti Londýna v St. John’s Wood otvorila v roku 1931 spoločnosť Gramophone Company, ktorá neskôr zmenila názov na EMI. Preslávili ich The Beatles, ktorí po tomto priestore pomenovali jeden zo svojich posledných albumov. Nahrával sa tam napríklad aj album The Dark Side of the Moon (1973) od Pink Floyd alebo o 22 rokov neskôr The Bends (1995) od Radiohead. Dodnes sa pred štúdiami Abbey Road stretávajú fanúšikovia The Beatles z celého sveta, ktorí fotením sa na priechode pre chodcov imitujú obal albumu Abbey Road z roku 1969.


Informácie zverejnila webová stránka Telegraph.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Priechod z obalu platne Beatles vyhlásili za pamiatku

Britský minister pre cestovný ruch a národné dedičstvo John Penrose vyhlásil 22. decembra 2010 londýnsky priechod pre chodcov, ktorý preslávili Beatles na obale svojho jedenásteho albumu The Abbey Road, za pamiatku druhej triedy. “Tento rok bol veľmi výnimočný ako pre mňa, tak aj pre Beatles a táto správa je už len čerešničkou na torte,” vyjadril sa bývalý člen kapely Paul McCartney. Pôvodný priechod, na ktorom v auguste 1969 fotograf Iain Macmillan zvečnil štvoricu hudobníkov, však pred viac ako 30 rokmi presunuli o niekoľko metrov.

Mapa historických miest rock’n’rollu

6. februára 2007 (SITA/AP) – Miesta, kde žil Jimi Hendrix a kde Beatles odštartovali svoju kariéru, ?i kde skupina Adam and the Ants nakrúcala videoklip k piesni Stand and Deliver sú vyzna?ené na novej turistickej mape, ktorá fanúšikov rock’n’rollu sprevádza po stopách hudobných legiend v Anglicku.

O Veterán klube – Martin

Už dávnejšie sa mnohí majitelia historických vozidiel z Martina a okolia vzájomne poznali a stretávali sa. Založili občianske združenie VETERÁN KLUB – MARTIN, ktoré bolo 28. 3. 2008 zaregistrované na MV SR.