V. BRITÁNIA: Objavili najzachovanejšie obydlia z doby bronzovej

Obrázok k článku

Anglickí archeológovia  oznámili, že v obci Whittlesey v grófstve Cambridgeshire objavili najzachovanejšie príbytky z doby bronzovej vo Veľkej Británii. Tento nález umožní vedcom preniknúť do podstaty prehistorického života spred 3 000 rokov.

 

Osada pozostávajúca z veľkých okrúhlych drevených domov postavených na koloch sa pri požiari zrútila do rieky, kde sa zachovala v naplaveninách v neporušenom stave. Uviedli to predstavitelia organizácie Historic England, ktorá sa z poverenia vlády stará o pamiatky v krajine. Podľa archeológov pochádza z obdobia 1 000 až 800 rokov pred naším letopočtom a zakonzervovala sa aj s hrncami s jedlom a jemne utkaným šatstvom. “Dozvedáme sa viac o jedle, ktoré naši predkovia konzumovali, a nádobách, v ktorých ho pripravovali a servírovali. Toto miesto má medzinárodný význam a jeho odkrytie zmení naše chápanie uvedeného obdobia,” uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ Historic England Duncan Wilson.

 

Miesto nálezu sa nachádza približne dva metre pod povrchom zeme. Objavili tam napríklad exotické sklené koráliky, ktoré tvoria časť náhrdelníka, vzácne malé šálky, misky a poháre. Podľa archeológov je miesto tak dobre zakonzervované, že objavili aj odtlačky nôh ľudí, ktorí tam žili. Na jednom z domov jasne vidno ohorené strešné trámy a tím pracujúci na vykopávkach sa domnieva, že ľudia dom opustili narýchlo, keď začal horieť.

 

Odborný manažér organizácie David Gibson povedal, že na náleziskách z doby bronzovej zvyčajne nachádzajú iba niekoľko jám alebo kovových predmetov. “Tentoraz sa zachovalo oveľa viac. Môžeme dokonca vystopovať každodenný život v dobe bronzovej. Je to prehistorická architektúra v 3D s neprekonanou zbierkou nálezov, pokiaľ ide o rozsah a kvalitu,” dodal.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Pri výstavbe nájomných bytov našli sídlisko z doby bronzovej

Pri výkopových prácach počas výstavby nájomných bytov s nižším štandardom v obci Abovce v okrese Rimavská Sobota bolo uplynulý týždeň porušené sídlisko z doby bronzovej. „Počas záchranného archeologického výskumu bola preskúmaná časť plochy, na ktorej boli objavené keramické fragmenty pilinskej kultúry z mladšej doby bronzovej (1 500 – 1 100 pred Kr.),“ agentúru SITA informoval archeológ Alexander Botoš z Gemersko-malohontského múzea. Ako doplnil, objavené boli aj nálezy, ktoré možno priradiť k materiálnej náplni kyjatickej kultúry z neskorej doby bronzovej (1 100 – 700 pred Kr.).