V Bratislave odhalili dlaždicu venovanú kráľovskej poštovej ceste

Ilustračné foto (magnavia.eu)

Dlaždicu s nápisom Magna Via, ktorá je venovaná kráľovsko-cisárskej poštovej ceste, dňa 29. júna 2011 o 16:00 slávnostne odhalili v Bratislave na mieste, kde Uršulínska ulica ústi na Primaciálne námestie. Pre agentúru SITA to uviedla vedúca oddelenia externej a internej komunikácie Slovenskej pošty, a.s. Bela Lisáková. Týmto symbolickým aktom bude vyznačená trasa historickej cesty. „Verím, že táto dlaždica bude všetkým okoloidúcim pripomínať, že symbolom našej poštovej histórie nie sú len poštové známky, ale napríklad aj Magna Via – dôležitá poštová cesta,“ povedala generálna riaditeľka Slovenskej pošty Marcela Hrdá. Slovenská pošta pri tejto príležitosti vydala aj poštový lístok s prítlačou a príležitostnú poštovú pečiatku.

Magna Via, ako veľkú cisársko-kráľovskú poštovú cestu významnú pre celú Rakúsku monarchiu, vybudovali v 16. storočí. Po ukončení prác v roku 1558 merala 1 000 km, z toho 520 km po území Slovenska. Stala sa jednou z najvýznamnejších poštových a dopravných trás monarchie. Obchádzala južné časti krajiny v tom čase obsadené tureckými vojskami. Viedla cez päť dnešných štátov, z Rakúska (Viedeň) cez Slovensko (Bratislava, Martin, Košice), Ukrajinu, Maďarsko do Rumunska (Sibiu).

Poznámka redakcie: O projekte Magna Via a historických obchodných cestách na http://www.magnavia.eu

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať 20 známok

Bude medzi nimi aj Valentínska známka, Veľkonočný baránok alebo Vianočná známka – Traja králi
BRATISLAVA 29. augusta (SITA) – V budúcom roku plánuje Slovenská pošta vydať dvadsať známok, informovala agentúru SITA vedúca odboru komunikácie Bela Lisáková. K známkam vychádzajúcim pri príležitosti tradičných sviatkov budú patriť Valentínska známka, Veľkonočný baránok, Vianočná známka – Traja králi a známka vydaná ku dňu poštovej známky.

V stredu vydá SP dve nové známky z radu Technické pamiatky

BRATISLAVA 29. júna (SITA) – Nové poštové známky z radu Technické pamiatky s vyobrazením Špaňodolinského banského vodovodu a Tatranského omnibusu vydá v stredu Slovenská pošta (SP), š.p.
Známku Špaňodolinský banský vodovod, ktorej autorom je akademický maliar Peter Augustovič, si na každej pošte na Slovensku budú môcť ľudia kúpiť za 24 korún. Známku s motívom Tatranského omnibusu navrhol akademický maliar Peter Augustovič, jej hodnota bude 14 korún. K známkam vydá SP aj obálky prvého vydania s ich štylizovaným vyobrazením.