V Bratislave možno pribudne socha Rastislava

Obrázok k článku

Ku kontroverznej soche veľkomoravského panovníka Svätopluka možno v Bratislave pribudne aj podobizeň jeho strýka Rastislava. Ako informujú tvnoviny.sk, ministerstvo vnútra povolilo zbierku na vytvorenie diela. K Svätoplukovi tak možno pribudne symbol jeho zrady, pretože práve on vydal Rastislava do franského zajatia.

“Rozhodnutie bolo vydané 18. februára, prijali sme to koncom februára a od 1. marca možno začať zbierku,” uviedol Stanislav Pánis, predseda občianskeho združenia Spoločnosť pre zachovanie tradícií. Pánis už v období, keď bývalý premiér Robert Fico presadzoval vytvorenie sochy Svätopluka, vyhlasoval, že by si ju viac zaslúžil Rastislav. Je vraj najvýznamnejšia osobnosť v slovenských dejinách. “Jeho rozhodnutie napomohlo identifikovať slovenský národ v kultúrnej a duchovnej rovine a dokázal to nenásilnou formou,” vyhlásil.

Súčasťou iniciatívy, ktorá si chce uctiť veľkomoravské knieža, je aj rímsko-katolícky kňaz Václav Kocian. “Pre náš národ a ostatných Slovanov urobil najviac najmä tým, že pozval byzantskú misiu sv. Cyrila a Metoda a zabezpečil ich činnosť. Vďaka tomu sme dostali solídne základy národnej existencie,” zdôvodnil podporu zbierke autor životopisnej knihy Zabudnutý kráľ Rastislav.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Žiadajú novelizovať zákon o Martine

MARTIN – Zákon o Martine ako centre národnej kultúry Slovákov, ktorý prijala Národná rada v roku 1994, nespĺňa svoj účel a treba ho novelizovať. Rada národnej kultúry, ktorá je poradným orgánom mestského zastupiteľstva v Martine, spolu s mestom vypracovala návrh novelizácie zákona, ktorý by v praxi napĺňal jeho myšlienku – prebudovanie mesta na centrum národnej kultúry.