V Brasilii zasadá Výbor svetového dedičstva

Slávnostným otváracím ceremoniálom v Národnom divadle v Brasílii sa v nedeľu 25. 7. 2010 začalo 34. zasadnutie Výboru svetového dedičstva, ktoré bude trvať do 3. augusta 2010. Otvorenia sa zúčastnili brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, predseda Výboru svetového dedičstva a súčasne brazílsky minister kultúry Juca Ferreira a generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokova.

Na zasadnutí sa budú posudzovať návrhy na zápis do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva, alebo rozšírenie už existujúcich zápisov. Tento rok boli predložené návrhy na 32 nových zápisov – z toho 6 prírodných, 24 kultúrnych a 2 zmiešané lokality. Okrem toho sa navrhuje rozšírenie deviatich už zapísaných lokalít.

Nominácie predložilo 35 štátov. Tento rok medzi nimi nie sú slovenské ani české pamiatky. Tri z týchto krajín – Marshallove ostrovy, Kiribati a Tadžikistan – ešte nemajú v Zozname svetového dedičstva ani jeden zápis. Medzi lokalitami, ktorá tento rok pokúšajú o zápis do Zoznamu svetového dedičstva, sú napríklad amsterdamské kanály, bývalá britská galejná väznica v Austrálii alebo atol Bikini na Marshallových ostrovoch, kde USA v roku 1954 odpálili prvú vodíkovú bombu. Vybrané miesta sa pripoja k doterajším 890 lokalitám v 148 krajinách sveta.

Výbor svetového dedičstva preskúma aj situáciu 31 lokalít, ktoré sú v súčasnosti zaradené do Zoznamu svetového dedičstva v ohrození, prípadne sa rozhodne o zaradení ďalších lokalít do tohto zoznamu. Ohrozenie hodnôt, vďaka ktorým sa lokality do Zoznamu dostali, môže mať rôzny charakter: znečistenie, urbanizácia, nezvládnutý turizmus, vojny alebo prírodné katastrofy. Ide napríklad o prírodný park Serengeti v Tanzánii, cez ktorý sa má v roku 2012 začať stavať diaľnica, alebo ruské jazero Bajkal, na ktorom začala pracovať papiereň. Neočakáva sa však, že by niektorá pamiatka mohla byť zo zoznamu vyškrtnutá, ako sa to stalo vlani Drážďanom a priľahlému údoliu Labe kvôli stavbe nového mosta.

Zoznam nominácií do Zoznamu svetového dedičstva v roku 2010

– prírodné lokality:
* Pirin National Park (rozšírenie; Bulharsko)
* Danxia (Čína)
* Pitons, cirques and remparts of Reunion Island (Francúzsko)
* Phoenix Islands Protected Area (Kiribati)
* Dinosaur Ichnites of the Iberian Peninsula (Portugalsko / Španielsko)
* Putorana Plateau (Ruská federácia)
* Monte San Giorgio (rozšírenie“Monte San Giorgio”; Švajčiarsko / Taliansko)
* Tajik National Park, Mountains of the Pamirs (Tadžikistan)

– kultúrne lokality:
* Australian Convict Sites (Austrália)
* City of Graz – Historic Centre and Schloss Eggenberg (rozšírenie “City of Graz – Historic Centre”; Rakúsko)
* Augustowski Canal – a work of man and nature (Bielorusko / Poľsko)
* Major Mining Sites of Wallonia (Belgicko)
* São Francisco Square in the Town of São Cristóvão (Brazília)
* Historic Monuments of Dengfeng in “The Centre of Heaven and Earth” (pôvodne “Historic monuments of Mount Songshan”; Čína)
* Konso Cultural Landscape (Etiópia)
* Episcopal City of Albi (Francúzsko)
* Upper Harz Water Management System (rozšírenie “Mines of Rammelsberg and Historic Town of Goslar”; Nemecko)
* The Jantar Mantar, Jaipur (India)
* Matheran Light Railway (rozšírenie “Mountain Railways of India”; India)
* Sheikh Safi al-din Khānegāh and Shrine Ensemble in Ardabil (Irán)
* Tabriz Historic Bazaar Complex (Irán)
* The Triple-arch Gate at Dan (Izrael)
* Fort Jesus, Mombasa (Keňa)
* Bikini Atoll, nuclear tests site (Marshallove ostrovy)
* Camino Real de Tierra Adentro (Mexiko)
* Prehistoric Caves of Yagul and Mitla in the Central Valley of Oaxaca (Mexiko)
* Seventeenth-century canal ring area of Amsterdam inside the Singelgracht (Holandsko)
* Røros Mining Town and the Circumference (rozšírenie “Røros Mining Town”; Nórsko)
* Historic Villages of Korea: Hahoe and Yangdong (Kórejská republika)
* Church of the Resurrection of Suceviţa Monastery (rozšírenie “Churches of Moldavia”; Rumunsko)
* At-Turaif District in ad-Dir’iyah (Saudská Arábia)
* Palaeolithic Rock Art Ensemble in Siega Verde (rozšírenie“Prehistoric Rock Art Sites in the Côa Valley”; Portugalsko / Španielsko)
* The Mercury and Silver Binomial. Almadén and Idrija with San Luis Potosí (Španielsko / Mexiko /Slovinsko)
* Sarazm (Tadžikistan)
* Kiev: Saint-Sophia Cathedral with Related Monastic Buildings, St. Cyril’s and St. Andrew’s Churches, Kiev Pechersk Lavra (rozšírenie “Kiev: Saint-Sophia Cathedral and Related Monastic Buildings, Kiev Pechersk Lavra”; Ukrajina)
* Darwin’s Landscape Laboratory (Spojené kráľovstvo)
* Ngorongoro Conservation Area (opakovaná nominácia s doplnenými kritériami; Tanzánia)
* Mount Vernon (USA)
* Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long – Hanoi (Vietnam)

– zmiešané lokality:
* Central Highlands of Sri Lanka: its Cultural and Natural Heritage (Srí Lanka)
* Papahānaumokuākea Marine National Monument, Hawaii (USA)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Riaditeľ UNESCO na návšteve SR

11. 07. 2002 – Archívny článok na spestrenie. Prečítajte si čo sa dialo v minulosti z tlačových správ Ministerstva Kultúry Slovenskej Republiky.
Aktuálne otázky z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva boli hlavnou témou včerajšieho stretnutia ministra kultúry Milana Kňažka s generálnym riaditeľom UNESCO Koichirom Matsuurom, ktorý pricestoval na štvordňovú návštevu Slovenskej republiky.

Kurz o manažmente lokalít UNESCO

Štatút lokality Svetového prírodného a kultúrneho dedičstva, ktorý na Slovensku prislúcha 5 kultúrnym a 2 prírodným lokalitám, vyžaduje špeciálnu pozornosť a náročnú koordináciu všetkých subjektov, podieľajúcich sa na správe a zhodnocovaní kvalít, pre ktoré boli zapísané do zoznamu svetového dedičstva.

Odpovede

  1. V Brasilii zasadá Výbor svetového dedičstva

    Američania zasa lobujú za komplex stavieb vo virginskom Mount Vernone, kde v 18. storočí žil prvý americký prezident George Washington. Miesto je zatiaľ americkou národnou pamiatkou.
    Čítajte viac: TU

  2. Re: V Brasilii zasadá Výbor svetového dedičstva

    Karakozov Dmitrij 26.07.2010 9:43

    tak to silne pochybujem že sa paraziti pýtajú tých čo tam bývajú, majú tam domy a majetok. Až po vyhlásení za pamiatku zistia, že ich majetok je nepredajný, nerekonštruovateľný, bez hodnoty. Môžu sa naň iba s plačom pozerať a kochať sa kultúrnou pamiatkou
    Karakozov Dmitrij 26.07.2010 11:01
    Čítajte viac: TU

  3. Re: V Brasilii zasadá Výbor svetového dedičstva
    Galapágy nepatria k ohrozeným lokalitám napriek protestu IUCN
    IUCN (Medzinárodná organizácia na ochranu prírody a prírodných zdrojov) neúspešne protestovala proti vyradeniu Galapág zo Zoznamu Svetového dedičstva v ohrození.

    BRATISLAVA 29. júla (SITA) – Galapágy vyradili zo Zoznamu Svetového dedičstva v ohrození aj napriek protestom IUCN (Medzinárodná organizácia na ochranu prírody a prírodných zdrojov). “Odstránenie tohto unikátu svetového významu pre ľudstvo zo Zoznamu je unáhlené,” povedala riaditeľka IUCN Julia Marton-Lefevre. “S ekvádorskou vládou budeme naďalej pokračovať v úsilí splniť všetky odporúčania Komisie svetového dedičstva UNESCO. Podľa nás by však Galapágy nemali byť zo Zoznamu vyradené, pretože je ešte množstvo práce, ktorú je nutné dokončiť,” povedal šéf Programu svetového dedičstva IUCN Tim Badman. “Ale vieme, že ekvádorská vláda má obrovskú snahu situáciu zlepšiť,” dodal.

    Komisia svetového dedičstva UNESCO (Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru) rozhodla o vyradení súostrovia zo Zoznamu v stredu na stretnutí v meste Brazília vzhľadom na úspešné snahy Ekvádoru chrániť toto súostrovie. “Komisia zistila, že Ekvádor urobil výrazný pokrok v riešení týchto problémov,” uvádza sa vo vyhlásení UNESCO. V súčasnosti Galapágy uvádza UNESCO na svojej webovej stránke v Zozname kultúrneho dedičstva.

    Súostrovie Galapágy bolo v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO od roku 1978 pre jeho bohatú faunu a flóru ako na ostrovoch, tak aj v mori. Územie v roku 2007 vyhlásili za ohrozenú lokalitu pre narastajúci turizmus, nadmerný rybolov a príchod invazívnych druhov. Zoznam Svetového dedičstva v ohrození UNESCO zahŕňa kultúrne alebo prírodné lokality, ktoré priamo ohrozuje znehodnotenie alebo zničenie.

    Tridsiate štvrté stretnutie Komisie svetového dedičstva UNESCO sa tento rok koná v hlavnom meste Brazílie od 25. júla do 3. augusta. Okrem vyradenia Galapág zo Zoznamu Svetového dedičstva v ohrození doň komisia naopak zaradila Hroby kráľov národa Buganda pri Kasubi v Ugande.

    Informácie zverejnila webová stránka http://www.iucn.org.

  4. Re: V Brasilii zasadá Výbor svetového dedičstva
    Do Svetového dedičstva v ohrození pribudli gruzínske pamiatky
    Katedrálu Bagrati a kláštor Gelati sa rozhodla komisia svetového dedičstva UNESCO zaradiť do Zoznamu Svetového dedičstva v ohrození pre súčasný projekt rekonštrukcie katedrály, ktorý podľa členov komisie ohrozuje autentickosť tejto pamiatky.

    BRATISLAVA 30. júla (SITA/AP) – Členovia komisie svetového dedičstva UNESCO (Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru) sa na stretnutí v meste Brazília rozhodli zaradiť do Zoznamu Svetového dedičstva v ohrození katedrálu Bagrati a kláštor Gelati. Obe tieto pamiatky sa nachádzajú v gruzínskom meste Kutaisi.

    Dôvodom tohto rozhodnutia sú obavy z nezvratných zásahov, ku ktorým dochádza počas súčasných rekonštrukčných prác na katedrále. Zaradenie týchto dvoch lokalít do Zoznamu Svetového dedičstva v ohrození umožní organizácii UNESCO okamžité zapojenie sa do projektu rekonštrukcie katedrály. Členovia komisie si však myslia, že súčasný projekt rekonštrukcie by sa mal úplne zastaviť, aby sa nenarušila autentickosť tejto pamiatky. Namiesto toho plánujú vypracovať vlastný projekt obnovy.

    Katedrálu Bagrati z 11. storočia zničili koncom 17. storočia osmanské vojská a odvtedy chátra. S jej rekonštrukciou sa začalo v polovici 20. storočia, pričom do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO ju zaradili v roku 1994 spoločne s kláštorom Gelati. Ten vybudovali v 12. storočí a dlho bol intelektuálnym a náboženským centrom celého Gruzínska. V súčasnosti patrí k najvýznamnejším architektonickým pamiatkam tohto západoázijského štátu.

  5. Re: V Brasilii zasadá Výbor svetového dedičstva
    Svetové dedičstvo v ohrození rozšírili o štyri lokality

    BRATISLAVA 31. júla (SITA) – Komisia svetového dedičstva UNESCO (Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru) sa na stretnutí v meste Brazília rozhodli zaradiť do Zoznamu Svetového dedičstva v ohrození národný park Everglades v americkom štáte Florida, tropický dažďový les na ostrove Madagaskar, srílanskú vrchovinu a oblasť Papahanaumokuakea v USA. Zoznam lokalít Svetového dedičstva sa tak rozšíril na 892. O ďalších návrhoch bude komisia rozhodovať dnes.

    O zaradení Everglades na zoznam rozhodli na žiadosť vlády USA pre “vážne a pokračujúce znehodnocovanie vodného ekosystému”. Ako uviedli, v mokrinách zaznamenali 60-percentný úbytok vody spôsobený rozvojom poľnohospodárstva a miest. Zároveň oblasť čelí znečisťovaniu, ktoré ohrozuje morské živočíchy. Park Everglades, ktorý je domovom 20 ohrozených druhov, na zoznam svetového dedičstva v ohrození zaradili už po druhý raz. V rokoch 1993 až 2007 sa naň dostal po ničivom hurikáne Andrew.

    Dažďové lesy Atsinanana na Madagaskare, ktoré sa nachádzajú na území šiestich národných parkov na východnej časti ostrova, na zoznam zaradili pre ohrozenie mnohých unikátnych živočíšnych druhov, najmä primátov a lemurov. “Zaradením tejto lokality na zoznam dedičstva v ohrození voláme po medzinárodnom zásahu na zastavenie ilegálnej ťažby a zároveň na zabezpečenie toho, že sa nelegálne vyrúbané vzácne drevo z Madagaskaru nedostane na medzinárodné trhy,” uviedol Tim Badman z Medzinárodnej organizácie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).

    V oblasti srílanskej vrchoviny v strede južnej časti ostrova sa nachádza chránená oblasť Peak Wilderness, národný park Horton Plains a chránený les Knuckles. Tieto lesy sú domovom rozmanitých živočíšnych a rastlinných druhov vrátane ohrozených, ako hulman ružovolíci (Trachypithecus vetulus), poddruh útloňa ryšavého (Loris tardigradus nycticeboides) alebo leopard cejlónsky (Panthera pardus kotiya).

    Oblasť Papahanaumokuakea je rozsiahly zhluk malých a nízko položených ostrovov a atolov asi 250 kilometrov severozápadne od hlavnej časti Havajských ostrovov. Rozprestiera sa na ploche 360-tisíc kilometroch štvorcových. Oblasť má hlboký kozmologický a tradičný význam pre domorodú havajskú kultúru. Na dvoch ostrovoch – Nihoa a Makumanamana, sa nachádzajú archeologické pamiatky z obdobia pred príchodom Európanov. Zároveň je jednou z najväčších morských chránených oblastí.

    Komisia svetového dedičstva UNESCO už na svojom 34. stretnutí, ktoré sa koná v hlavnom meste Brazílie od 25. júla do 3. augusta, rozhodla o vyradení súostrovia Galapágy zo Zoznamu vzhľadom na úspešné snahy Ekvádoru chrániť toto súostrovie. Na druhej strane doň zaradila Hroby kráľov národa Buganda pri Kasubi v Ugande a dvojicu pamiatok v gruzínskom meste Kutaisi – katedrálu Bagrati a kláštor Gelati.

    Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk a webová stránka http://www.unesco.org.

  6. Re: V Brasilii zasadá Výbor svetového dedičstva
    Svetové dedičstvo v ohrození rozšírili o štyri lokality

    BRATISLAVA 31. júla (SITA) – Komisia svetového dedičstva UNESCO (Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru) sa na stretnutí v meste Brazília rozhodli zaradiť do Zoznamu Svetového dedičstva v ohrození národný park Everglades v americkom štáte Florida, tropický dažďový les na ostrove Madagaskar, srílanskú vrchovinu a oblasť Papahanaumokuakea v USA. Zoznam lokalít Svetového dedičstva sa tak rozšíril na 892. O ďalších návrhoch bude komisia rozhodovať dnes.

    Komisia svetového dedičstva UNESCO už na svojom 34. stretnutí, ktoré sa koná v hlavnom meste Brazílie od 25. júla do 3. augusta, rozhodla o vyradení súostrovia Galapágy zo Zoznamu vzhľadom na úspešné snahy Ekvádoru chrániť toto súostrovie. Na druhej strane doň zaradila Hroby kráľov národa Buganda pri Kasubi v Ugande a dvojicu pamiatok v gruzínskom meste Kutaisi – katedrálu Bagrati a kláštor Gelati.
    Mám pocit, že v SITA nie celkom vedia, “o čom točia”. Treba rozlišovať Zoznam svetového dedičstva a Zoznam svetového dedičstva v ohrození:

    – V Zozname svetového dedičstva bolo od zasadnutia Výboru svetového dedičstva v roku 2009 – 890 kultúrnych, prírodných a zmiešaných pamiatok / lokalít. Na práve prebiehajúcom zasadnutí Výboru svetového dedičstva doň zatiaľ – 30. júla 2010 – zaradili dve nové pamiatky / lokality: Centrálnu vrchovinu na Srí Lanke a súostrovie Papahānaumokuākea, ktoré patrí USA. Dnes pokračuje posudzovanie ďalších nominácií.

    – Niektoré pamiatky / lokality zo Zoznamu svetového dedičstva – ktoré si to “zaslúžia” – môžu byť priebežne zaradené do Zoznamu svetového dedičstva v ohrození, alebo z neho zas vyradené, ak ohrozenie pominie. Nijako to neovplyvňuje ich zotrvanie v Zozname svetového dedičstva. Národný park Everglades v americkom štáte Florida je zaradený do Zoznamu svetového dedičstva od roku 1979 a tropický dažďový les v Atsinanana na ostrove Madagaskar je zaradený do Zoznamu svetového dedičstva od roku 2007.

    Okrem toho, podľa slovenského textu Dohovoru o ochrane svetového kultúrneho a prírodného dedičstva (oznámenie FMZV č. 159/1991 Zb.), slovenským ekvivalentom World Heritage Committee je Výbor pre svetové dedičstvo.

Comments are closed.