V blízkosti pyramíd objavili ďalšie hrobky robotníkov

Egyptským archeológom sa podarilo v blízkosti pyramíd faraónov Chufuho a Rachefa v Gíze objaviť nové hrobky patriace robotníkom, ktorí tieto monumentálne staroveké stavby budovali. Ide o jednoznačný dôkaz, že títo robotníci boli slobodní ľudia a nie otroci, ako sa vo všeobecnosti predpokladalo.

Hrobky pochádzajú z obdobia 4. dynastie, ktorá vládla Egyptu v rokoch 2575 až 2467 p.n.l., a sú postavené z tehál vyrobených z blata. Mali kužeľovitý tvar a boli pokryté bielou omietkou. Prvé takéto nálezy sa podarilo uskutočniť už v roku 1990 a predstavujú dôkaz, že títo robotníci neboli otrokmi. Ako uviedol generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahí Hawás z najnovších nálezov sa im taktiež podarilo zistiť, ako títo robotníci žili a pracovali.


Približne 10-tisíc robotníkov, ktorí sa na stavbe pyramíd striedali v trojmesačných intervaloch, zjedlo denne 21 byvolov a 23 oviec. Tie im posielali z fariem v severnom a južnom Egypte. Robotníci taktiež dostávali plat a v prípade, že počas výstavby kráľovských hrobiek zomreli, pochovali ich v blízkosti pyramíd. “Hrobky boli postavené v blízkosti kráľovskej pyramídy, čo znamená, že títo ľudia nemohli byť v žiadnom prípade otrokmi. Ak by to bolo otroci, tak by sa nemohlo stať, že by ich pochovali v blízkosti kráľa,” uviedol Hawás. Na stenách niektorých hrobiek sa taktiež našiel nápis “priatelia Rachefa”, čo je ďalší dôkaz o slobodnom postavení robotníkov, ktorých tiež panovník oslobodil od platenia daní.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tajný tunel v hrobke Setiho I. kompletne vykopali

V Egypte kompletne vykopali nedokončený tunel v 3300 rokov starom hrobe faraóna. Informovala o tom Najvyššia rada pre pamiatky Egypta. Zhruba 174 metrov dlhý tunel sa tiahne od hrobky faraóna Setiho I. Ako uviedol generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass, nedokončený tunel mohol byť snahou faraóna postaviť tajnú hrobku v hrobke ešte predtým, než zomrel. Archeologický tím objavil figuríny, úlomky keramiky a písomné inštrukcie architekta stavbárom tunela. Tunel objavili síce už v roku 1960, no až teraz sa podarilo vykopať celú dĺžku.

Odhalili 4200 rokov starú hrobku s veľmi zachovanými farbami

Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass vo štvrtok odhalil hrobku spred 4200 rokov s maľbami, ktorých farebná sýtosť je prekvapujúca. Objavili ju v archeologickom nálezisku Sakkára vzdialenom 25 kilometrov na juh od egyptského mesta Káhira. “Sú to najneuveriteľnejšie farby, ktoré sa nikdy predtým nepodarilo v hrobke objaviť,” povedal Hawass.