V Bíni už 14 rokov rekonštruujú jednu z najstarších rotúnd

V Bíni pri Štúrove už 14 rokov rekonštruujú jednu z najstarších rotúnd na Slovensku. “Doposiaľ sme za rekonštrukciu zaplatili takmer tri milióny korún (99 581,76 €). Finančne nám pomáhali inštitúcie zo Slovenska aj Maďarska. Pred dvoma rokmi sme začali s rekonštrukciou intenzívnejšie, tento rok sme práce pre nedostatok financií zastavili,“ povedal pre agentúru SITA farár Rímsko-katolíckeho farského úradu (RKFÚ) Ondrej Nagy v Bíni. Dúfa však, že na budúci rok peniaze získajú od Ministerstva kultúry SR aj preto, že ministerstvo chce rok 2009 vyhlásiť za Rok rotúnd. Rekonštrukciu by mali začať vonkajšou obnovou a až potom by mali obnoviť vnútorné steny. “Čiastočne už bola zrekonštruovaná strecha a odvodnili sa steny,“ hovorí Nagy.

Rotunda zasvätená dvanástim apoštolom pochádza z obdobia na prelome tisícročia. Postavená je v románskom slohu so zvonovitou strechou a asymetricky umiestneným vstupom. V obvodovom murive má 12 menších ník symbolizujúcich 12 apoštolov. Hovorí sa, že ak si do výklenku niekto sadne, priloží hlavu k stene a spieva, v každej z nich sa ozýva iný tón. “Je to preto, lebo každý výklenok má inú výšku a inú hĺbku, čo spôsobuje, že zvuk má vždy iný tón,“ vysvetľuje Nagy. Rotunda má vynikajúcu akustiku. V minulosti tu nahrával svoj koncert Orchester Slovenského rozhlasu. Na mieste, kde stojí rotunda, bol pôvodne cintorín, neskôr rotunda pravdepodobne slúžila premonštrátom ako modlitebňa alebo krstiteľnica. Pred II. sv. vojnou boli v rotunde odhalené fresky.

Analógie tohto typu rotundy sa dodnes nachádzajú na území krajín bývalej Juhoslávie, pravdepodobne sú však mladšie. Na Slovensku je 19 zachovaných rotúnd. Bínska rotunda je významná svojím vekom aj architektonickým slohom, lebo zväčša sa rotundy prestavali, alebo sa stali súčasťou iných kostolov. Rotunda dvanástich apoštolov v Bíni je prístupná podľa dohody s miestnym farárom, stále sa však využíva aj na sakrálne účely.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Románske rotundy sa začali aktívne obnovovať

Obnova románskych rotúnd – ojedinelých pamiatok sakrálnej architektúry na Slovensku, bola jednou z tohtoročných hlavných cieľov grantového programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom. Prioritou bolo šesť románskych rotúnd, ktoré patria medzi najstaršie zachované sakrálne stavby na našom území. Ide o Kaplnku sv. Anny v Prihradzanoch, Kostol sv. Margity v Šiveticiach v okrese Revúca, rotundy v Bíni v Novozámockom okrese a v Nitrianskej Blatnici v Topoľčianskom okrese a tiež o Rotundu sv. Juraja v Skalici a Rotundu Povýšenia Sv. Kríža v Križovanoch nad Dudváhom v Trnavskom okrese. Z nich v najhoršom stave sú – Kaplnka sv. Anny v Prihradzanoch a Kostol sv. Margity v Šiveticiach. Najväčšie príspevky spomedzi nich preto dostali práve vlastníci spomínaných dvoch kaplniek. O dotáciu nepožiadali podľa Ministerstva kultúry SR len majitelia Rotundy sv. Juraja v Skalici.

Trenčín: Namiesto rotundy vidia návštevníci chátrajúce dosky

10. júla 2001
Na Trenčianskom hrade objavili zvyšky rotundy, ktorú pravdepodobne postavili prví nasledovníci Cyrila a Metoda. Objav je staršieho dáta, ale stavba je doteraz prikrytá drevenými doskami, ktoré sa už pomaly začínajú rozpadávať. „Je to slovenský unikát, ale ťažko o jeho hodnote rozprávať návštevníkom, ktorí z neho nič nevidia na vlastné oči,“ hovorí Katarína Babičová, riaditeľka Trenčianskeho múzea.