V Bielom Potoku sa snažia oživiť kamenárske tradície

V Oravskom Bielom Potoku sa snažia oživiť kamenárske tradície a dielne, ktoré sa v obci datujú už od 19. storočia. Obecný úrad a Oravské kultúrne stredisko už po piatykrát organizujú medzinárodný kamenársky plenér Návraty k bielopotockému kameňu, na ktorý tento rok pozvali dvanásť kamenárov z Česka, Poľska a Slovenska. Tí budú celý budúci týždeň pri obecnom úrade z pieskovcových blokov vytvárať umelecké plastiky a reliéfy. „Plenér poskytuje tvorcom možnosť konfrontovať svoju umeleckú prácu a ovládanie remeselnej zručnosti navzájom, na stretnutí sa výtvarne a remeselne zdokonaľujú a spoznávajú technické a výtvarné možnosti kameňa. Diela vytvorené na predchádzajúcich ročníkoch budú inštalované v lapidáriu na trávnatej ploche pri farskom kostole,“ povedal riaditeľ Oravského kultúrneho strediska Miroslav Žabenský.
Oravský Biely Potok bol v minulosti známy nielen tým, že v katastri obce sa nachádzali tri pieskovcové lomy, ale i zručnosťou domácich majstrov. Vyrábali mlynské kamene, žarnovy, brúsky, osly, dlaždice, kvádre a vytvárali i umelecké predmety a plastické objekty s náboženskými motívmi. V obci i širšom okolí sa dodnes zachovalo množstvo historických krížov a sakrálnych plastík. Medzi najvýznamnejších majstrov patrila rodina Belopotockých, ktorí sú autormi najhodnotnejších plastík a ich diela mali osobitý charakter čerpajúci z baroka.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Medzinárodný deň pamiatok

18. apríl – Medzinárodný deň pamiatok vznikol z podnetu medzinárodnej mimovládnej organizácie ICOMOS (Medzinárodná rada pre pamiatky a sídla) a v roku 1983 ho schválilo UNESCO. Bývalé Česko-slovensko, jeden zo zakladajúcich členov ICOMOS, si v tento deň od jeho ustanovenia každoročne pripomínalo význam ochrany pamiatok a historických sídiel. Od roku 1993 tak robí aj Slovenská republika.