V Beladiciach jeden z kaštieľov už roky chátra

Kaštieľ Beladice, časť Veľké Chrašťany (z archívu obce)

Kaštieľ v centre Beladíc roky chátra, zostalo z neho už len torzo. Obec ho predala aj s pozemkom v roku 2008 investori za korunu s tým, že do piatich rokov ho musí zrekonštruovať a skolaudovať. Ak tak nespraví, prejde späť do vlastníctva obce. Zmluvu podpísali v auguste 2008. Začiatkom roka 2009 dal investor strhnúť z kaštieľa strechu, azbest zlikvidoval na vlastné náklady. Odvtedy kaštieľ ešte viac schátral, pretože jeho vnútro je bezprostredne vystavené vplyvom počasia. Obyvatelia sa obávajú, že to bol zámer. „My sme mysleli, že sa dá do pôvodného stavu, ale nič sa s tým nerobí, už to pôjde len dole. Od istého času aj strechu zhodili a ja si myslím, že asi chcú, aby sa to rozpadlo,“ povedala obyvateľka Lýdia Méresová.

Starosta Miroslav Lisý aj investor Adona – Real s.r.o. z Nitry to odmietajú. Lisý poukazuje na to, že ide o nemalú investíciu, na ktorú sa chce investor v prvom rade pokúsiť získať financie z eurofondov. V kaštieli chce vraj zriadiť hotel a reštauráciu. „Dva projekty má podané na eurofondy, stálo to dosť peňazí, takže je jeho prvoradý záujem, aby sa to zrealizovalo,“ povedal. Zdôraznil, že desať rokov mohol kaštieľ kúpiť ktokoľvek, ale nikto ho nechcel.

Predaj kaštieľa kritizuje bývalá hlavná kontrolórka obce a súčasná poslankyňa Ľubica Slováková. Tvrdí, že investor strhol strechu schválne, aby objekt ešte viac schátral a mohol potom povedať, že už sa s ním nedalo nič robiť, len ho zbúrať. Konateľ Adona – Real s.r.o. Roderik Rezníček tieto obvinenia rezolútne odmieta. Agentúre SITA napísal, že svoj zámer zrekonštruovať kaštieľ určite mieni v plnom rozsahu naplniť. Zdôraznil, že odstránením stavby by nezískal žiadny lukratívny pozemok a dodal, že vlastní ďaleko lukratívnejšie nehnuteľnosti. „V samotnej podstate ma tvrdenia pani Slovákovej vôbec nezaujímajú. Skôr by som uvítal pomoc a podporu zo strany obce aj v tom smere, aby sa nerozkrádal stavebný materiál, ktorý mám v objekte kaštieľa zložený,“ skonštatoval.

Zmluvne dohodnutý termín ukončenia rekonštrukcie berie na vedomie, ale vzhľadom k tomu, že ide o historickú pamiatku, si projektová dokumentácia vyžadovala svoj čas. „Pôvodná vízia využitia bola na súkromné účely, teda na bývanie, avšak s odstupom času skôr vidím možnosť jeho využitia pre sociálne účely práve pre jeho veľmi pekný park,“ uviedol Rezníček. Starosta tvrdí, že pozemok ku kaštieľu patrí, bez neho by ho nikto nekúpil. „Ja si myslím, že bude chcieť ešte od nás odkúpiť ďalšie pozemky, lebo k takému veľkému kaštieľu patrí troška viac,“ dodal.

Mnohí obyvatelia Beladíc si ešte pamätajú na to, že v kaštieli boli kedysi byty, neskôr mliekareň, mäsiareň a sklady pre Prior. „Môj muž ešte býval v tom kaštieli, keď mal asi rok – dva, boli tam byty. Je to tu najstarší kaštieľ v obci, keby aspoň časť z neho zachovali,“ hovorí obyvateľka Eliška Furdová. Obec Beladice sa môže pochváliť až troma kaštieľmi, z toho zrekonštruovaný je jeden v časti Pustý chotár, vznikol tam hotel. Ďalšie dva čakajú na opravu, oba majú súkromných majiteľov, ktorí chcú získať peniaze z eurofondov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Historický park a severné krídlo kaštieľa sa dočkajú obnovy

Historický park pri Neogotickom kaštieli v Galante sa dočká revitalizácie. Podľa hovorcu mesta Petra Koleka boli v týchto dňoch úspešní s projektom, ktorý rieši osvetlenie, ohradenie parku, detské ihrisko, pódium či drobnú architektúru. Cieľom je, aby obyvatelia mohli aj naďalej park využívať ako oddychovú zónu. Súčasťou projektu je aj rekonštrukcia severného krídla kaštieľa, v ktorom mesto plánuje zriadiť galériu. Celkovo mesto získalo z eurofondov viac ako dva milióny eur. Park z druhej polovice 19. storočia pozostáva z množstva stromov a kríkov veľkej historickej, mikroklimatickej, biologickej a architektonickej hodnoty, nechýbajú ani exotické dreviny. Všetku zeleň v rámci projektu zrekultivujú a prísun vody zabezpečí automatický závlahový systém.