V bašte schátraného kaštieľa chcú vybudovať galériu

Do schátraného mestského kaštieľa v Seredi by sa mal aspoň čiastočne vrátiť život. Občianske združenie Vodný hrad v spolupráci s mestom chce v časti objektu vybudovať galériu. Ako agentúru SITA informoval seredský viceprimátor Peter Rampašek, na projekt žiadali 66 387 od Ministerstva kultúry SR, pričom mesto malo z rozpočtu vyčleniť rovnakú čiastku. Keďže získali len 15 000 eur, aj svoj príspevok znížili na túto sumu. “Takýmto spôsobom chceme pokračovať. Keď v budúcnosti ministerstvo niečo dá, my dáme rovnakú čiastku,“ uviedol Rampašek. Iný názor však má OZ Vodný hrad. “Sme sklamaní postojom mesta. Považujeme ho za ignorantský, keďže kaštieľ patrí mestu, nie ministerstvu,“ uviedol podpredseda rady OZ a vedúci Mestského múzea v Seredi Július Matis. Financie budú podľa neho stačiť len na nevyhnutné opravy vnútorných priestorov kazemát, teda podzemného priestoru pod baštou, a na zabezpečenie objektu. Ďalšie potrebné prostriedky sa budú snažiť získať od sponzorov.

Kazematy zo 16. storočia v súčasnosti opravujú a zabezpečujú po statickej stránke. Pri rekonštrukčných prácach kaštieľ odhalil zaujímavé prekvapenia. “V starých omietkach sme našli odkaz vojakov z roku 1665, keď objekt slúžil ako protiturecká pevnosť,“ uviedol Matis. Na vytvorenie sociálnych zariadení odstránili starú dlážku na poschodí bašty a pod vrstvou cementu objavili mozaikovú dlažbu z roku 1841 s unikátnym vzorom – Eszterházyovským erbom. Nález ich nielen potešil, ale čiastočnej aj spôsobil komplikácie. “Len rekonštrukcia tejto dlážky bude stáť 16 600 eur,“ skonštatoval Matis. Členovia OZ čistia aj okolie kaštieľa od smetí a sutiny. Po vybudovaní galérie by chceli vo zvyšných renesančných priestoroch zriadiť aj mestské informačno-propagačné centrum. Tieto priestory by aj po prípadnom predaji kaštieľa ostali mestské, dodal Matis.


Klasicistický Eszterházyovský kaštieľ v Seredi vznikol na bývalom opevnení Vodného hradu Šintava. Archeologický výskum na prelome 80. a 90. rokov minulého storočia odhalil základy Šintavského hradu spred 13. storočia. Kaštieľ bol po 2. svetovej vojne vyvlastnený, do začiatku 60. rokov minulého storočia v ňom sídlil Okresný národný výbor, neskôr hudobná a výtvarná škola. Od začiatku 90. rokov kaštieľ chátra. Jeho vlastník, mesto Sereď sa už niekoľko rokov neúspešne snaží nájsť kupca, ktorý by ho komplexne zrekonštruoval.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články