V barokovej mestskej pokladnici objavili malý poklad

Ilustračné foto

Zrenovovať zrejme pôvodnú barokovú mestskú pokladnicu, ktorá bola desiatky rokov uzamknutá, sa podarilo Mestskému múzeu v meste Milevsko v českom regióne Písecko. Reštaurátori v pokladnici našli drobné mince a stužku z medaily. Ako pre agentúru Mediafax uviedol riaditeľ múzea Vladimír Šindelář, podarilo sa tak poodhaliť podstatný kus histórie mesta.

“Na renováciu železnej truhly v cene 40-tisíc korún, sme získali pätnásťtisícový krajský grant, zvyšok sme uhradili zo svojho. Veľmi nás to teší, pretože truhla tu desiatky rokov len tak stála a pritom je pre mesto taká dôležitá,” uviedol Šindelář.

Pokladňa po celú dobu, čo stála v múzeu, bola vždy uzavretá a nikto nemal od nej kľúče. “Reštaurátor v nej po otvorení našiel zhruba 25 drobných mincí z rokov 1850 až 1880. Takže, ak sa hovorí, že pokladne v tomto štáte sú prázdne, nie je to celkom pravda. Mestská baroková pokladňa v Milevsku úplne prázdna ešte stále nie je,” povedal riaditeľ múzea. Okrem mincí bola vnútri stužka z rakúsko-uhorskej medaily a tiež poškodená opasková pracka z rovnakej doby.

Zaujímavý je aj vonkajšok pokladnice. “Keď totiž reštaurátor dal z pokladnice dolu hornú vrstvu farby a prachu, zistil, že pod dlhoročným nánosom bola pestrá maliarska výzdoba. Zachovalo sa z nej toľko, že bolo možné jej chýbajúce časti rekonštruovať,” vysvetlil Šindelář. Truhlu pôvodne do múzejnej zbierky previezli z budovy na terajšom Benešovom námestí. “Budova bola postavená v polovici 17. storočia ako milevská radnica, a tak je zrejmé, že táto železná truhlica je skutočne pôvodnou mestskou pokladnicou,” dodal.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vlastivedné múzeum v Galante oslavuje štyridsiatku

Vlastivedné múzeum v Galante v tomto roku oslavuje 40. výročie svojho vzniku. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ múzea Jozef Keppert, za celú dobu existencie sa im podarilo zhromaždiť viac ako 20-tisíc zbierkových predmetov, ktoré dokumentujú históriu a ľudovú kultúru okresu Galanta. Prevažná časť je súčasťou etnologickej zbierky, obsahuje napríklad ľudový odev či náradie, najmä z galantského regiónu. Ďalšie predmety sú zaradené do historickej, umeleckej a archeologickej zbierky. Mnohé zbierkové rarity však ešte len čakajú na reštaurovanie. Súčasťou osláv 40. výročia bude aj výstava, ktorú otvoria 10. novembra. Návštevníkom ponúkne výber toho najlepšieho zo zbierok múzea. “Verejnosť doteraz nemala možnosť vidieť napríklad predmety nájdené pri archeologickom výskume v Gáni,” uviedol Keppert.

Odpovede

  1. Neviem ci je to zas

    Neviem ci je to zas ilustracny obrazok, asi ano. Skoda, lebo ta kasa v skutocnosti vyzera takto

    „Výsledkem je, že se pokladna po dokončení prací zaskvěla ve své původní kráse, tak, jak ji naši předkové někdy ve druhé polovině 17. století pro město Milevsko dali zhotovit. Pouze na víku pokladny se z barevné výzdoby dochovalo tak málo, že rekonstrukce už nebyla možná,“ říká ředitel muzea Vladimír Šindelář.

    Zdroj:

    http://pisecky.denik.cz/zpravy_region/pi_20101214_pokaldna.html

     

  2. pipo, vdaka za spolupracu…

    pipo, vdaka za spolupracu… mne sa vcera nedarilo autenticke vygooglit… asi som nezadavala spravne slova, resp. v spravnom jazyku… co uz so mnou…

  3. uskalienka, vies ze si moj

    uskalienka, vies ze si moj favoritny redaktor (-ka) a ked viem alebo mam tucha doplnim. Nebol by som guglil keby mi na mestsku pokladnicu nepripadala prilis jednoducha. Inak pekny obrazok s atmosferou, ten tvoj.

Comments are closed.