V areáli rusovského kaštieľa začali s prácami arboristi, investície štátu presahujú 800-tisíc eur s DPH

Obrázok k článku od zora.

V parku rusovského kaštieľa začali s prácami arboristi, vstup do areálu je preto zakázaný. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR v tlačovej správe.Tender na arboristické práce v parku kaštieľa vyhrala firma A.I.I. Technické služby s.r.o. Bratislava a ako vyplýva z informácií z Centrálneho registra zmlúv, štát do toho investuje viac ako 800-tisíc eur s DPH. Vysadiť chcú 114 stromov, 755 kríkov, vyše 17-tisíc trvaliek a vyše 340-tisíc okrasných cibuľovín.

 

“Všetky zdravotné, redukčné, presvetľovacie a ďalšie orezy či úkony budú vykonávané pod dohľadom skúsených arboristov,” uviedli v tlačovej správe s tým, že žiadny strom nebude vyrúbaný samoúčelne, nevyhnutné asanácie a ošetrenia navrhli na základe dokumentácie a inventarizácie. “Mnohé stromy sú zelené len preto, že sú obsypané imelom,” vysvetlil tlačový odbor Úradu vlády SR s tým, že tieto stromy predstavujú nebezpečenstvo, veľa z nich je totiž v havarijnom stave. Park chcú zbaviť aj náletových drevín.

 

“Práve arboristické práce pripravia ‘pôdu’ pre ďalšie úpravy parku a záhrad do ich historickej podoby, tak, aby mohli byť po celkovej rekonštrukcii národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Rusovce čo najviac využívané a navštevované verejnosťou,” viedli v tlačovej správe. Autorkou projektovej dokumentácie je krajinná architektka Tamara Reháčková. Práce sa začali 4. novembra a zhotoviteľ ich má podľa zmluvy ukončiť do 12 mesiacov.

 

Kaštieľ v Rusovciach a jeho areál by sa mal v obnovenej podobe verejnosti predstaviť v lete 2023. Nová podoba kaštieľa a jeho areálu, ktoré majú slúžiť štátnej reprezentácii a čiastočne aj verejnosti, by mala štát stáť v rokoch 2018 až 2023 vyše 71 miliónov eur bez DPH, päť miliónov eur plánujú získať z európskych zdrojov. Vyplýva to z Návrhu na zabezpečenie financovania rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky Rusovce vrátane priľahlého areálu, ktorý vlani v júli odsúhlasila vláda. Podľa materiálu má vedúci Úradu vlády SR do 31. júla 2023 zabezpečiť rekonštrukciu NKP Rusovce vrátane priľahlého areálu a minister financií prostriedky potrebné do roku 2023.

 

Úrad vlády SR predstavil projekt obnovy kaštieľa v bratislavskej mestskej časti Rusovce 11. júna 2018. Rekonštruovať sa bude roky chátrajúci kaštieľ, park, záhrady aj čeľadník. Projekt rekonštrukcie kaštieľa, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, zahŕňa komplexnú rekonštrukciu exteriérov aj fasád. V interiéri chcú zachovať a obnoviť všetky historické maľby, povrchy stien a stropov. Interiérový mobiliár reprezentačných priestorov bude nový. Výzdobu doplnia o originály obrazov a gobelínov, ktoré sú uložené v depozite Slovenského národného múzea. Premiér Peter Pellegrini koncom júna 2018 verejnosť ubezpečil, že predmetom rekonštrukcie bude len stavba a vnútornému vybaveniu sa budú venovať až následne. “To, čo sme videli na tých obrázkoch a tých vizualizáciách, to bol len taký námet, to nie je vôbec konečné riešenie,“ povedal Pellegrini novinárom vlani 20. júna. V tom čase zverejnenú vizualizáciu interiérov kaštieľa totiž kritizovala verejnosť a aj architekti. Konkrétne predstavenstvo Slovenskej komory architektov upozornilo, že návrh nie je výsledkom architektonickej súťaže, ktorú opakovane od Úradu vlády SR požadovali.

 

Kaštieľ by po celkovej rekonštrukcii mal slúžiť na reprezentatívne účely. Čeľadník by mal byť k dispozícii rôznym občianskym združeniam pôsobiacim na území Rusoviec, miestnemu úradu a verejnosti. Nádvorie zastrešia a vytvoria tu priestor na oddych či na sobáše. Na prízemí má byť komunitné centrum, múzeum a reštaurácia. Areál s parkom a záhradami bude tiež slúžiť verejnosti. Rekonštrukcia aj vďaka dobovým fotografiám vráti park do podoby, akú mal počas vlastníctva Lónayovcov, teda po roku 1906. Obnovia zachovanú časť terasovej záhrady aj s fontánou, terasy na východnej a južnej strane kaštieľa, dva altánky a kamennú lavicu so stolom. Park dostane nové osvetlenie a lavičky. Pribudne detské ihrisko s pitnou fontánkou. Plánuje sa, že park bude napojený na blízku cyklotrasu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede