V areáli bývalého kláštora vzniká turistické centrum

Obrázok k článku

Komplex bývalého benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku prechádza rekonštrukciou. V budove niekdajšej sýpky vzniká turistické centrum, kde návštevníci v budúcnosti dostanú informácie o histórii tohto miesta. „Bude to veľmi názornou formou, pretože už samotná budova je koncipovaná tak, aby previedla návštevníka bohatou históriou, ktorou táto časť kláštora prešla,“ povedal projektant obnovy Tomáš Haviar. Turisti si ju budú môcť pozrieť na jar 2016, keď by sa mali skončiť rekonštrukčné práce. Národnú kultúrnu pamiatku obnovuje už niekoľko rokov zväčša z vlastných zdrojov Nitrianske biskupstvo. Vyše pol milióna eur získalo z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho mechanizmu. Podľa slov diecézneho ekonóma Martina Štofka sa celkové náklady na opravu tejto časti bývalého benediktínskeho kláštora vyšplhajú do výšky štyroch miliónov eur.

 

Nitriansky biskup Mons. Viliam Judák pripomenul, že kláštor je predovšetkým sakrálne miesto a takým aj zostane. Diecéza tu chce vytvoriť duchovný priestor pre tých, ktorí si budú chcieť oddýchnuť, pomodliť sa a dostať sa do ústrania. „Bude slúžiť pre turistov ako miesto, ktoré má svoju pamäť, svoju históriu,“ povedal Judák. Dominantou kláštorného komplexu je farský kostol svätého Benedikta.
Informácie poskytol hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

 

V Hronskom Beňadiku v minulosti stál najstarší románsky kláštor na našom území. Z prvotného románskeho komplexu sa toho zachovalo len veľmi málo. Benediktínske opátstvo v Hronskom Beňadiku posvätili v roku 1075 v prítomnosti zakladateľa kláštora, uhorského kráľa Gejzu I. Súčasne so zriadením rádu kráľ listinou priznal novovzniknutému kláštoru majetkové práva a privilégiá. Kláštor získal rozsiahle majetky vo viacerých stoliciach a k privilégiám patrilo napríklad aj právo vyberania tzv. soľného mýta v Sedmohradsku a mýta z plavenia dreva na Hrone. Dnešný komplex budov vznikol v rokoch 1345 – 1350.

 

Už od počiatku svojej existencie sa kláštor okrem šírenia duchovného slova preslávil i ako významné centrum stredovekej kultúry, vzdelanosti a technického pokroku. Významné pamiatky výtvarného umenia, liturgie, hudby a teologických prác mali svoj pôvod práve za múrmi kláštora v Hronskom Beňadiku. Odtiaľto pochádza Nitriansky kódex, najstaršia listinná rukopisná pamiatka na našom území. Benediktíni z tohto miesta odišli v 15. storočí.

 

FOTO: EVA ŠTENCLOVÁ

 

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články