V archeoparku na Martinskom vrchu pribudnú dva slovanské domy

Obrázok k článku

Dva slovanské domy pribudnú tento rok v archeoparku na Martinskom vrchu v areáli bývalých kasární pod nitrianskym Zoborom. V súčasnosti tu stoja dva domy, tretí začali stavať vlani. Dostavaný ho návštevníci budú môcť vidieť počas slávností Nitra, milá Nitra v utorok 4. júla, kedy tu budú komentované prehliadky archeoparku, ukážky pečenia v dobovej peci, výroba keramiky a hrať bude historická hudba. Štvrtý dom chcú archeológovia začať stavať cez leto. „Chceli by sme ho stavať s použitím dávnych nástrojov a technologických postupov. Pri týchto doterajších sme si pomohli aj s modernou pílou a podobne,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Veľkomoravskú osadu remeselníkov postavili archeológovia ako repliku osady, ktorú v tomto areáli preskúmali v šesťdesiatych rokoch 20. storočia. Počas leta archeopark ožije hrnčiarskymi workshopmi pre verejnosť. Ľudia si budú môcť s asistenciou odborníkov sami vytočiť na hrnčiarskom kruhu rôzne výrobky a vypáliť ich v replike pôvodnej veľkomoravskej pece.

 

Rozsiahly areál kasární previedlo ministerstvo obrany na Archeologický ústav a na mesto Nitra na jeseň 2008, pre verejnosť je však stále zatvorený. Archeologický ústav tu vlastní 12 budov a mesto Nitra 34. Archeologický ústav už zrekonštruoval niekoľko svojich budov a ich okolie udržiava. Mesto zatiaľ svoje budovy nevyužíva, plánuje tu s finančnou podporou eurofondov vybudovať Kreatívne centrum a materskú školu.

 

Podľa Ruttkaya by bolo dobré otvoriť areál aj pre verejnosť. „Keby aj mesto svoju časť vykosilo, už to by možno samo o sebe stačilo na to, aby mohol tento areál počas nejakých otváracích hodín slúžiť ako park. Mestský park na Sihoti je cez víkendy plný ľudí, takto by sa to rozplynulo,“ myslí si Ruttkay. Podľa neho by sa v budúcnosti mohol prepojiť mestský park cez územie popri rieke Nitre, kde je Brezový háj s Martinským vrchom. „Vznikol by jeden obrovský park, aký možno nemá žiadne iné mesto na Slovensku. Na svoje by si tam prišli nielen nadšenci histórie, ale aj detičky, dospelí, cyklisti či korčuliari,“ povedal Ruttkay. Riešením by podľa neho bola lávka pre chodcov a cyklistov ponad frekventovanú cestu pod Zoborom, ktorá by viedla k areálu bývalých kasární.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Nitre bude Klenotnica s najvzácnejšími nálezmi zo Slovenska

V bývalých kasárňach pod Zoborom v Nitre má vzniknúť Klenotnica s najvýznamnejšími archeologickými nálezmi z celého Slovenska. Verejnosť v nej bude môcť po prvý raz vidieť cenné nálezy, ktoré boli doteraz schované v trezoroch. Budú medzi nimi predmety z drahých kovov, plastiky či vzácny originál Moravianskej Venuše z mamutoviny, ktorej vek sa odhaduje asi na 22 800 rokov. „Prezentácia bude zabezpečená proti krádeži aj proti poškodeniu nálezov,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Klenotnica bude súčasťou múzea, ktoré chce Archeologický ústav otvoriť v jednej zo svojich budov v areáli kasární v roku 2013, teda pri príležitosti 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie. V múzeu bude stála expozícia venovaná obdobiu Veľkej Moravy.

Archeológovia by chceli v Nitre vytvoriť archeoskanzen

O priestory v bývalých kasárňach pod Zoborom v Nitre prejavilo záujem niekoľko uchádzačov. Mesto síce zatiaľ žiadnu súťaž na ich obsadenie nevypísalo, už teraz sa však o ne uchádza hneď niekoľko subjektov. Divadlo Andreja Bagara by tu chcelo skladovať svoje kulisy, Univerzita Konštantína Filozofa sem chce presťahovať rektorát a Filozofickú fakultu. Ďalší by tu chceli umiestniť záchranárskych psov, automobilové veterány, letecké múzeum či Vínnu galériu. “Žiadosti budeme rešpektovať, pokiaľ to len trošku bude zapadať do scenára, ktorý sa pripravuje,” uviedol primátor Jozef Dvonč.

Odpovede

  1. Dobré informatívne články o
    Dobré informatívne články o archeologii ,ale vždy mi tu chýba viac fotiek. Viem že sa to netýka článku ale niečo o nálezisku avarskych hrobov pri výstavbe diaľnice pri Ba aj s viac fotkami by som prijal.

Comments are closed.