Turistickú sezónu na fiľakovskom hrade otvorí výstava o kamenine

Obrázok k článku od zora.

Nová turistická sezóna na hrade Fiľakovo sa začne dnes o 16:30 slávnostným otvorením výstavy “Spomienka muránskej kameniny”. Ako informovala tlačovú agentúru SITA riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová, fiľakovský hrad očakáva v tomto roku návštevníkov s bohatou expozíciou a zaujímavými tematickými výstavami každý deň v týždni až do 15. novembra.

 

Po vlaňajšom veľkolepom otvorení obnovených priestorov v Bebekovej bašte hradu, sa v prvých mesiacoch tohto roka môžu návštevníci tešiť na dočasnú expozíciu Baníckeho múzea v Rožňave dokumentujúcu výrobky z kameniny. Historička Baníckeho múzea Sylvia Holečková sa v expozícii orientovala na muránsku kameninu, ktorá je s Fiľakovom úzko spojená. Jej zakladateľom bol rod Koháryovcov, a neskôr sa jej majiteľmi stali Coburgovci. Odrazilo sa to aj na výrobkoch, najmä v prvopočiatkoch manufaktúry. „Medzi exponátmi nájdeme napríklad predmety s erbom Koháryovcov, alebo taniere s prelamovaným okrajom,“ doplnila Tittonová.

 

Založeniu Hradného múzea vo Fiľakove v apríli 2007 predchádzala rekonštrukcia interiéru Bebekovej bašty i jeho adaptácia na múzejné účely. Múzeu bol pri založení delimitovaný majetok Mestského múzea a pridelený do správy Fiľakovský hrad. Hradné múzeum organizuje krátkodobé výstavy v galérii Mestského vlastivedného múzea a na najvyšších dvoch poschodiach Bebekovej bašty. Areál Fiľakovského hradu hostí počas roka rôzne podujatia pre verejnosť.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články