Upravujú park pod hradom Ľubovňa, vychádzajú z dobových fotografií

Obrázok k článku

Návštevníkov hradu Ľubovňa by už pri otvorení tohtoročnej sezóny mohol čakať upravený a revitalizovaný park v podhradí. „Po rekonštrukcii dvoch objektov barokového podhradia sme sa v rámci nášho rozpočtu rozhodli investovať aj do tejto úpravy. Máme k dispozícii fotografie a videofilm parku z čias, keď tu žil posledný súkromný majiteľ hradu Zamoysky. Snažíme sa to tu teda upraviť v rovnakom duchu. Pod hradom bude park určený na relax, piknik, bude v ňom aj fontánka, ale aj kvety a plodiny, ktoré tu rástli v 30. až 40. rokoch 20. storočia,“ uviedol Dalibor Mikulík, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea, pod ktoré hrad patrí. Park v Starej Ľubovni plánujú sprístupniť verejnosti, domácim i turistom. „Verím, že sa k nemu budú správať slušne a budú sem chodievať na pekné pikniky,“ dodal riaditeľ. Pripomenul, že doteraz sa podarilo upraviť aj starý ovocný sad grófa Zamoyskeho.


Ľubovnianske múzeum má za sebou úspešný rok 2016, okrem rekordnej návštevnosti sa mu darilo aj v realizácii viacerých projektov v celkovej hodnote 50-tisíc eur, dotácie získalo múzeum z Ministerstva kultúry SR a Fondu na podporu umenia. V rámci nich sa v roku 2016 podarilo zorganizovať medzinárodnú konferenciu Múzeum pre všetkých, venovaná bola téme sprístupňovania múzeí a galérií hendikepovaným osobám a marginalizovaným skupinám. Zborník z konferencie poslúži ako manuál či príručka aj pre ostatné kultúrne objekty na to, ako umožniť prístup do svojich inštitúcií spomínaným skupinám. V minulom roku sa rovnako podarilo zrealizovať aj pamiatkový výskum horného hradu, najmä gotického paláca, múzeum sa tiež pustilo do technického zabezpečenia depozitára, v budúcnosti z neho plánuje sprístupniť verejnosti liturgický odev. Za sebou má aj skvalitnenie bezpečnostného kamerového systému.


Z finančných prostriedkov Fondu na podporu umenia múzeum konzervovalo a reštaurovalo torzálnu architektúru neznámeho oltára, ktorý sa nachádza v jeho depozitároch. Pripravuje sa tiež vydanie publikácie Kniha testamentov, teda zbierky historických listín a spisov, konkrétne testamentov ľubovnianskych mešťanov zo 17. a 18. storočia.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.