Univerzita dostala od neznámeho darcu Picassov obraz

Obrázok k článku

Neznámy darca z USA daroval University of Sydney maľbu od Pabla Picassa, ktorá by na trhu mala hodnotu 13,6 milióna eur, pod podmienkou, že peniaze z jej predaja pôjdu na tamojší vedecký výskum. Obraz Jeune Fille Endormie z roku 1935 by mala 21. júna predať aukčná sieň Christie’s, ktorá jeho cenu odhaduje na 10,2 až 13,6 milióna eur. Giovanna Bertazzoni, riaditeľka Christie’s pre impresionistické a moderné umenie, v stredu uviedla, že očakáva veľký záujem zo strany zberateľov z Ázie, Blízkeho východu a Ruska, ako aj Európy a Spojených štátov. “Toto je nepochybný maliarsky skvost jedného z najväčších umeleckých géniov západného umenia a nás teší, že môžeme pomôcť University of Sydney tým, že ho dáme do dražby,” povedala Bertazzoni.

Prorektor univerzity Michael Spence uviedol, že darca osobne priletel do Sydney, aby odovzdal obraz, ktorého názov možno preložiť ako Spiace mladé dievča. “Ide o mimoriadne ušľachtilý čin, keď darca zo zahraničia, ktorý si želá zostať v anonymite, odletí do Austrálie, aby osobne odovzdal tento obraz univerzite,” povedal Spence. “Tento veľmi štedrý a na budúcnosť zameraný dar je uznaním medzinárodných základov a povesti University of Sydney,” dodal Spence, podľa ktorého väčšina prostriedkov získaných predajom pôjde na financovanie nového centra pre obezitu, cukrovku a kardiovaskulárne choroby.

Spomínaný obraz je portrétom Marie-Theresy Walter, 17-ročnej milenky španielskeho maliara, ktorú Picasso stretol v roku 1927 v Paríži, teda vo veku 45 rokov, keď bol ešte stále bol ženatý s Oľgou Chochlovou. Minulý rok sa podarilo predať portrét tej istej ženy z roku 1932 s názvom Nu au Plateau de Sculpteur za 106,5 milióna dolárov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Našli doteraz neznámu Boldiniho maľbu

V starom parížskom byte, ktorý už celé desaťročia nik nepoužíval, sa podarilo objaviť portrét krásnej ženy od jedného z najviac hodnotených umelcov 19. storočia, Taliana Giovanniho Boldiniho. Odborníci o spomínanom obraze nevedeli. Maľbu nedávno predali na aukcii za 2,1 milióna eur, čo predstavuje rekordnú sumu za jeden Boldiniho obraz. Posledná majiteľka bytu, ktorá bola vnučkou Boldiniho múzy, byt zavrela pred 2. svetovou vojnou, odišla žiť do južného Francúzska a už nikdy sa nevrátila. Zomrela len nedávno vo veku 91 rokov.

El Grecova maľba sa vracia domov po 400 rokoch

Londýn 9. decembra (TASR) – Donedávna neznámy obraz španielskeho maliara gréckeho pôvodu El Greca vydražili v stredu v londýnskej aukčnej sieni Christie’s za 789 250 libier šterlingov (44,7 mil. Sk).
Obraz objavili náhodou v jednom byte v Španielsku, kde ležal zabalený v papieri celé desaťročia. Dielo sa vracia po 400 rokoch na grécky ostrov Kréta, kde sa v roku 1541 svetoznámy maliar narodil.

Odpovede

  1. Obraz Pabla Picassa predali

    Obraz Pabla Picassa predali za 13,5 milióna libier

    BRATISLAVA 22. júna (SITA) – Obraz Pabla Picassa, ktorý neznámy darca z USA venoval austrálskej univerzite, predali za takmer 13,5 milióna libier (v prepočte viac ako 15 miliónov eur). Obraz Jeune Fille Endormie z roku 1935 vydražili v utorok v londýnskej aukčnej sieni Christie’s. Dražba dopadla nad očakávania, keďže pred predajom cenu odhadovali na 9 až 12 miliónov libier.

    Anonym dielo daroval University of Sydney pod podmienkou, že peniaze z predaja pôjdu na tamojší vedecký výskum. Prorektor univerzity Michael Spence uviedol, že darca osobne priletel do Sydney, aby odovzdal obraz. “Je to veľmi veľkorysý a prezieravý dar. Sme zaň vďační a máme radosť z výsledku dražby,” povedal Spence. Dodal, že peniaze použijú na výskum obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Giovanna Bertazzoni z aukčnej siene Christie’s uviedla, že kus bol “absolútnym klenotom”.

    Obraz Jeune Fille Endormie je portrétom 17-ročnej milenky španielskeho maliara Marie-Theresy Walter. Pár sa stretol v roku 1927 v Paríži, keď mal Picasso 45 rokov. Slávny maliar ju oslovil, keď vystúpila z električky, pričom jej povedal: “Som Picasso. Ty a ja spolu dokážeme veľké veci.” Walter sa neskôr priznala, že v čase ich zoznámenia vôbec netušila, o koho ide. Dvojica musela svoj vzťah dlhé roky tajiť pre jej vek i preto, že Picasso bol ženatý s Oľgou Chochlovou. Tá sa neskôr o ich vzťahu dozvedela a maliara následne opustila. Walter porodila Picassovi dcéru Mayu, ktorá inšpirovala jeho ďalšie diela ako Le Reve (1932) a La Lecture (1932). Ich vzťah sa skončil, keď sa maliar zaľúbil do Dory Maar.

    Minulý rok sa podarilo predať iný obraz tej istej ženy s názvom Nu au Plateau de Sculpteur (Nahá v sochárskom ateliéri, 1932) za rekordných 106,5 milióna dolárov. Obraz kúpil po telefóne nemenovaný záujemca. Dielo pôvodne patrilo zberateľom umenia Frances a Sidneymu Brodyovcom, ktorí túto olejomaľbu získali v roku 1950 a podľa odborníkov bol jeho predaj dôkazom toho, že obchod s umeleckými predmetmi sa dostal z útlmu, ktorý spôsobila ekonomická kríza.

    Informáciu zverejnila webstránka bbc.co.uk.

Comments are closed.