UNESCO žiada odstránenie otáčavého hľadiska v Českom Krumlove

Výbor pre svetové kultúrne dedičstvo UNESCO žiada odstránenie sporného otáčavého hľadiska v Českom Krumlove do konca tohto roku. Svedčí o tom odpoveď na otázku agentúry Mediafax od zástupkyne výboru pre Európu a severnú Ameriku Mechtild Rössler. Výbor sa odvoláva na dokumenty zo stretnutia v Seville, ktorého sa zúčastnilo aj české ministerstvo kultúry. Mestu v prípade neodstránenia točne zo zámockej záhrady hrozí vyškrtnutie zo zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva.

O tom, že by točňa mala zostať na mieste ďalších šesť rokov sa dokument ani list Mechtild Rössler nezmieňuje. Bývalá ministerka kultúry Helena Třeštíková síce v roku 2007 informovala UNESCO o stave veci a o tom, aby hľadisko zostalo na pôvodnom mieste do roku 2016 s tým, že medzitým sa vyrieši budúcnosť scény. Výbor pre kultúrne dedičstvo nikde neuvádza, že s listom alebo termínmi súhlasí. UNESCO dokonca upozorňuje na to, že demontáž otáčavého hľadiska už predĺžilo do 31. decembra tohto roku a uvedenie záhrady do pôvodného stavu do 30. apríla 2010. Žiada tiež, aby česká vláda predložila do 1. februára 2011 správu o tom, či boli splnené kritériá požadované k vyriešeniu zmienených problémov.


Agentúra Mediafax požiadala české ministerstvo kultúry o stanovisko. “Pán minister (Václav Riedlbauch) ešte nebol v úrade, mal nejaké rokovania, teraz má rokovanie vlády. V čo najkratšom možnom termíne Vám poskytneme k tejto problematike vyjadrenie,” uviedla hovorkyňa ministerstva Viktorie Plívová. Starostu Českého Krumlova Luboša Jedličku informácia zaskočila. “Ja žijem skutočne v domnení, že platí, čo pán minister kultúry povedal mne a ďalším účastníkom na stretnutí 16. septembra v Krumlove, a síce, že točňa ďalšie roky zostane a bude sa hľadať riešenie. Buď stavba novej točne o desiatky metrov ďalej alebo na inom mieste,” vyjadril sa. Razantná odpoveď Mechtild Rössler zaskočila aj riaditeľa Juhočeského divadla Jiřího Šestáka. “Je to pre mňa, môžem povedať, zásadné zistenie, preto osobne vznesiem otázku na ministerstvo kultúry. Jedna vec je tá, že ministerstvo oficiálne vyhlasuje, že sa báť o točňu nemusíme, druhá vec je, ako to skutočne vidí UNESCO,” uviedol Šesták.


Otáčavé hľadisko v Českom Krumlove vzniklo v záhrade zámku v roku 1958, vtedy ako experimentálne a dočasné. V priebehu ďalších rokov získalo nové podoby, súčasnú v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Životnosť ojedinelého zariadenia, ktoré vo svojej podstate nemá na svete obdobu, bola vždy predĺžená. V čase zápisu Českého Krumlova na zoznam Svetového kultúrneho dedičstva nebolo hľadisko, vraj vtedajším nedopatrením, uvedené. Proti požiadavke UNESCO vznikla tento rok petícia, pod ktorú sa podpísalo viac ako 140-tisíc ľudí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Návšteva generálneho riaditeľa UNESCO

V dňoch 20.- 23. augusta navštívil Slovensko na pozvanie ministra zahraničných vecí generálny riaditeľ UNESCO pán Koïchiro Matsuura s manželkou Takako Kirikae Matsuura. Ministerstvo kultúry SR bolo hostiteľom pána Matsuuru v prvý deň jeho pobytu na Slovensku, v nedeľu, 21. augusta 2005.

Vzniká zoznam nášho nehmotného dedičstva

Zvýšiť vedomosti verejnosti o našom nehmotnom kultúrnom dedičstve ale aj prispieť k propagácii jeho nositeľov je časť z cieľov pripravovaného Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Návrhy na zápis do zoznamu prijíma Ministerstvo kultúry SR do 20. júna 2010. Zoznam má okrem iného aj zaznamenať, ohodnotiť a sprístupniť významné prvky súvisiace s nehmotným kultúrnym dedičstvom Slovenska. Patria medzi ne napríklad ústne tradície, interpretačné umenie, spoločenské praktiky, či tradičné remeslá. V neposlednom rade má byť jednou z úloh zoznamu i podpora nositeľov tradícií v ich snahách o zachovanie nehmotného kultúrneho dedičstva.