ÚĽUV pozýva na veľkonočné remeselné dielne

Obrázok k článku

Galéria a Dvor remesiel ÚĽUV na Obchodnej ulici sa v pondelok a utorok 14. a 15. marca premení na prehliadku remesiel spojených so sviatkom jari. Remeslá si budú môcť návštevníci nielen pozrieť, ale aj vyskúšať. Zapojiť sa môžu napríklad do výroby kraslíc či pletenia korbáčov, chýbať nebude ani hudobný program. Veľkonočné dielne v Ústredí ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) budú otvorené v pondelok aj v utorok od 14:00 do 18:00. Agentúru SITA o programe informoval Michal Dudáš z ÚĽUV.

 

Veľkonočný program sa začne v pondelok o 14:00 na Obchodnej ulici, podujatie Veľká noc je venované najmä deťom, no organizátori sľubujú, že na svoje si prídu aj dospelí. Šikovné ruky si deti môžu vyskúšať po oba dni v tvorivých dielňach, chýbať nebudú ani ukážky remeselnej výroby. Návštevníci si budú môcť upliesť korbáč, vyrobiť veľkonočné dekorácie z filcu či vyskúšať maľovanie na sklo. Vyrobiť si budú môcť aj vlastné veľkonočné kraslice. Rôzne techniky zdobenia kraslíc predvedú majstri v pondelok aj v utorok od 16:00 do 18:00 v Prednej izbe ÚĽUV na Námestí SNP. O hudobný program sa v Galérii ÚĽUV postarajú detské folklórne súbory, v pondelok to bude súbor Trávniček a v utorok vystúpi Gerulata. O tom, aké zvyky sú spojené s Veľkou nocou a príchodom jari v pondelok od 17:00 porozpráva v Galérii ÚĽUV etnologička Katarína Nádaská.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

B. Bystrica: V Galérii ÚĽUV otvoria výstavu Sloverige

Súčasnú slovenskú a švédsku remeselnú výrobu vychádzajúcu z tradičných ľudových techník a vzorov predstaví výstava Sloverige, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slöjd. Jej vernisáž bude v utorok 21. septembra 2010 v Galérii ÚĽUV na Dolnej ulici v Banskej Bystrici a záujemcovia si ju tam budú môcť pozrieť do 22. novembra 2010. Výstava prináša prostredníctvom tvorby 25 švédskych a 25 slovenských autorov konfrontáciu dvoch kultúrne odlišných a zároveň blízkych krajín. “Sloverige sa pohráva s tajomnom v umeleckom remesle – kladie hádanky, ktoré výrobky odkiaľ pochádzajú. Napokon však možno nezáleží až tak na tom, z ktorej kultúry a tradície tvorba vychádza, postavená vedľa seba sa dopĺňa,” uviedla Barbora Krížová z ÚĽUV.