ÚĽUV: Nová výstava keramického dizajnu spARTakiáda

Ako sa cvičí spartakiáda si môžu návštevníci Dizajn Štúdia ÚĽUV pozrieť v podaní keramického dizajnéra Martina Bu. Od štvrtka 21. februára tam totiž bude výstava spARTakiáda. Môžu sa tešiť na krásne tvary a vycibrené choreografie v duchu hesla V zdravom dome zdravý dizajn. Agentúru SITA o tom informovala Viera Kleinová z ÚĽUV-u. Výstava bude v Dizajn štúdiu ÚĽUV na Dobrovičovej 13 v Bratislave do 28. marca.

Názov projektu spARTakiáda evokuje telovýchovné podujatie z obdobia socializmu, ktorého cieľom bolo zapájať široké masy do pohybových aktivít pod heslom V zdravom tele zdravý duch. Analogicky sa dizajnérska spARTakiáda podľa autora výstavy snaží upozorniť širokú verejnosť na dôležitosť kvalitného dizajnu v každodennom živote. Podobnosť medzi spartakiádou ako hromadne šírenou myšlienkou kultivácie tela a spARTakiádou ako masovým šírením kvalitného autorského dizajnu nie je vôbec náhodná. Ako Martin Bu ďalej rozvíja svoju ideu, verejnosť často ignoruje umeleckú kvalitu a individualitu predmetov každodennej potreby a do popredia dáva cenu a ľahkú dostupnosť. Konzumné tak vylučuje, aby ľudia k predmetom získali akýkoľvek bližší vzťah a mali možnosť aktívne kultivovať prostredie, v ktorom žijú.

Martin Bu svoj koncept realizuje hravou športovou formou. Celkom obyčajné bežné produkty uvádza do nových kontextov – všíma si aj to, čo obvykle pri predmete ľudia neregistrujú. Pri soľničke Startrek je mu napríklad východiskom kartónový obal na vajíčka. Odliatím vnútra obalu do porcelánu vzniká predmet novej formy i funkcie. Zároveň však priamo súvisí s pôvodným predmetom, bez neho by jeho existencia nebola možná. Je jeho pripomienkou ale aj pokračovaním.

Spartakiády veľmi neželali rozvíjaniu individuality a identity. Rovnako ako dnes masová nadnárodná produkcia. Zároveň však podľa Martina Bu masovosť môže byť aj nositeľom pozitívnych hodnôt. Ak prispieva k šíreniu kvality a krásy a tým i k skvalitňovaniu miesta, v ktorom ľudia žijú.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

B. Bystrica: V Galérii ÚĽUV otvoria výstavu Sloverige

Súčasnú slovenskú a švédsku remeselnú výrobu vychádzajúcu z tradičných ľudových techník a vzorov predstaví výstava Sloverige, ktorú pripravilo Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v spolupráci so švédskou organizáciou Svensk Slöjd. Jej vernisáž bude v utorok 21. septembra 2010 v Galérii ÚĽUV na Dolnej ulici v Banskej Bystrici a záujemcovia si ju tam budú môcť pozrieť do 22. novembra 2010. Výstava prináša prostredníctvom tvorby 25 švédskych a 25 slovenských autorov konfrontáciu dvoch kultúrne odlišných a zároveň blízkych krajín. “Sloverige sa pohráva s tajomnom v umeleckom remesle – kladie hádanky, ktoré výrobky odkiaľ pochádzajú. Napokon však možno nezáleží až tak na tom, z ktorej kultúry a tradície tvorba vychádza, postavená vedľa seba sa dopĺňa,” uviedla Barbora Krížová z ÚĽUV.