Uličky v historickej časti Bardejova ako pred 250 rokmi

Obrázok k článku

Mesto Bardejov a jeho okolie má niekoľko skvostov, ktoré by návštevníci regiónu mali určite navštíviť. Myslí si to prednosta Bardejova Juraj Popjak, ktorý pre agentúru SITA uviedol, že Bardejov je najgotickejšie mesto na Slovensku. Historické námestie a židovské suburbium sú od roku 2000 zapísané do Zoznamu svetového dedičstva Unesco. Dominantou Radničného námestia je Bazilika minor svätého Egídia prepojená s renesančnou budovou bývalej mestskej humanitnej školy. Samospráva má vypracovanú koncepciu obnovy mestskej pamiatkovej rezervácie, do ktorej ide každý rok mnoho financií. Pre rozvoj cestovného ruchu mesto zriadilo dve informačné kancelárie. Jedna je priamo v centre mesta, druhá v neďalekých Bardejovských kúpeľoch.

Prednosta by svojich hostí určite pozval aj na mestskú radnicu, ktorá sídli v reprezentačnej budove zo 16. storočia. Ako upozornil, vyníma sa medzi meštianskymi domami, ktoré sú postavené na 46 úzkych stredovekých parcelách. Turisti by mali vedieť, že v centre mesta budú kráčať po rovnakých uličkách, akými sa pohybovali Bardejovčania pred 250 rokmi, vtedy pôdorys ulíc zachytili na mape mesta a dodnes sa nezmenil. Mesto malo v stredoveku jedno z najdokonalejších hradobných opevnení, vďaka rekonštrukcii dnes patrí k najzachovalejším v Európe.

Aby sa hostia v Bardejove príjemne cítili, mesto investovalo aj do obnovy promenádneho parku, kde je nová fontána. Napriek finančnej kríze dbajú na údržbu mestských parkov, pravidelné kosenie trávy a výsadbu kvetinových záhonov i na čistotu verejných priestranstiev. Mesto investovalo aj do obnovy povrchov chodníkov a mestských komunikácií, verejného osvetlenia a parkovacích plôch.

Aj okolie Bardejova má čo ponúknuť. V Hervartove je drevený kostolík z konca 15. storočia, ktorý je tiež zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva Unesco. V Bardejovských Kúpeľoch je náš najstarší skanzen – Múzeum ľudovej architektúry, parky s kúpeľnou architektúrou a rozsiahly lesopark s novým lesníckym náučným chodníkom Čierna mláka. Prednosta Bardejova by návštevníkov nasmeroval aj do kopcov Čergova, Busova či Ondavskej vrchoviny, kde sa skrýva veľa zaujímavých zákutí. Odporúča si pozrieť Regetovské rašelinisko na úpätí vrchu Paledovka v pohorí Busov či rezerváciu Becherovská tisina.

Podľa Popjaka je neďaleko Bardejova – v západnej Haliči v Poľsku cintorín z 1. svetovej vojny, ktorý naprojektoval náš významný architekt Dušan Jurkovič.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Podarený pánko…. 220 km (na

    Podarený pánko…. 220 km (na spomínaný cintorín – Nr 46 Konieczna-Beskidek) je skutočne “neďaleko” od Bardejova.

Comments are closed.