Ukrižovanie

– Aké druhy krížov sa používali?
Rôzne. Najčastejšie bol používaný kríž v tvare +, takzvaný latinský kríž. Svätého Ondreja napríklad ukrižovali na kríži v tvare X, kríž svätého Antona má tvar T.

Tvar kríža nehral v antike úlohu, využívali sa rôzne kusy dreva a často odsúdenci skončili pripútaní len k jednoduchému drevenému kolu. Svätý Peter bol podľa kresťanskej tradície vraj ukrižovaný na latinskom kríži, ale dolu hlavou.


– Ako obete pripútavali ku krížu?
Pravdepodobne najčastejším spôsobom bolo príklincovanie. Klince nešli cez dlane, ktoré by váhu tela neudržali, ale pomedzi dve kosti na zápästí. Rimania často obete len priväzovali, aby im predĺžili utrpenie.


– Bolo ukrižovanie trestom len v antickej Európe?
Nie, na kríž tvaru T pripútavali aj v stredovekom Japonsku. Obete však po chvíli zabili kopijami.


– Ukrižovávalo sa v Rímskej ríši aj po prijatí kresťanstva?
Ukrižovanie na území Rímskej ríše zakázal okolo roku 300 n. l. cisár Konštantín, ktorý prijal kresťanstvo.


– Kedy na kríži zomrelo najviac Ľudí naraz?
Pravdepodobne po porážke Spartakovho povstania otrokov. Rimania vtedy ukrižovali asi 6-tisíc rebelov, ktorí lemovali cestu z Ríma do Kapuy.



Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

INRI – tabuľka z Ježišovho kríža je autentická?

20000838 KIPA/ TK KBS – 20. 6. 2000 – Drevenú tabuľku z Ježišovho kríža s nápisom INRI uchovávanú ako relikviu v rímskom kostole Santa Croce in Gerusalemme (Svätý kríž v Jeruzaleme) považuje nemecký historik Peter Carsten Thiede za pravú. Na drevenej tabuľke s hmotnosťou 687 gramov, 25,4 cm krát 14 cm veľkej a 2,6 cm hrubej sú vyrezané tri riadky. Prvý riadok zrejme hebrejsky a potom riadky po grécky a latinsky. Pre toto poradie je podľa názoru Petra Thiedeho sfalšovanie nepravdepodobné.

Bavorsko: Objavili najstarší kríž s korpusom na svete

Nemecko: Ľudia v bavorskej dedinke Enghausen boli vlastne vždy dosť spokojní so svojím krížom s ukrižovaným Kristom v ich malom dedinskom kostolíku. Nuž takého krásneho románskeho Krista naozaj nemá v hornom Bavorsku každý. Pravdaže bol už trocha zašlý a zaprášený počas stáročí, veď v malom filiálnom kostolíku sv. Kríža sa slúži už iba niekoľko omší v roku. Kríž však dali zreštaurovať a tým sa tento kríž stal takmer cez noc senzáciou v oblasti dejín umenia. Ukázalo sa totiž, že údajne románsky kríž je pravdepodobne najstarším krížom s ukrižovaným Kristom v životnej veľkosti na svete.