Ukradnutý obraz Rubensa objavili po desiatich rokoch

Obrázok k článku

V Grécku objavili obraz flámskeho maliara Petra Paula Rubensa ukradnutý pred desiatimi rokmi v Belgicku. Ako vo štvrtok informovala grécka polícia, maľba pochádza z roku 1618. Jej názov a ďalšie detaily o nej však nezverejnili. V súvislosti s nájdením obrazu zatkli dvoch ľudí, občanov Grécka. Odborníci z gréckeho ministerstva kultúry potvrdili, že obraz je pravý a označili ho za “mimoriadne významný”. Ako uviedlo ministerstvo, “obraz ukradli v roku 2001 z múzea v Belgicku”.

Ako pre tlačovú agentúru AFP uviedol policajný zdroj, dielo zachytáva lov diviakov. Na základe podozrenia z prechovávania kradnutého tovaru polícia zadržala jedného muža a jednu ženu. Polícia však nepredpokladá, že by práve oni boli zlodejmi. Tlačová agentúra ANA identifikovala zadržaný pár ako 65-ročného bývalého starožitníka a 40-ročnú ženu, ktorých chytili s obrazom v aute. Zadržali ich údajne policajti prestrojení za záujemcov o kúpu diela. Za obraz podľa ANA ponúkali šesť miliónov eur.

Maľba, ktorá sa podľa AFP zhoduje so zverejnenými informáciami, je Poľovačka na Kalydonského diviaka, ktorú v roku 2001 ukradli z Museum voor Schone Kunsten v belgickom meste Gent. Traja maskovaní zlodeji vtedy spolu s ňou vzali aj Rubensov známejší obraz Bičovanie Krista, ktorý však na úteku odhodili.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.

El Grecova maľba sa vracia domov po 400 rokoch

Londýn 9. decembra (TASR) – Donedávna neznámy obraz španielskeho maliara gréckeho pôvodu El Greca vydražili v stredu v londýnskej aukčnej sieni Christie’s za 789 250 libier šterlingov (44,7 mil. Sk).
Obraz objavili náhodou v jednom byte v Španielsku, kde ležal zabalený v papieri celé desaťročia. Dielo sa vracia po 400 rokoch na grécky ostrov Kréta, kde sa v roku 1541 svetoznámy maliar narodil.

Odpovede

  1. Je to sice od greckych

    Je to sice od greckych policajtov pekne ale co to je oproti tomu ze do zbierok SNM sa vratil predmet ukradnuty pred skoro 40 rokmi… zasluhou dobre odvedenej prace odborneho pracovnika!

    A pretoze aj ked “názov a ďalšie detaily o nej však nezverejnili”, my uz vieme, ze je to obraz  “Lov na Kalydonského diviaka”, ktory moze vyzerat takto alebo aj takto predoze je to atelierová praca, ktora bola povodne ohodnotena na “puhych” 200 000 €.

     

Comments are closed.