Ukradnuté obrazy ležali pri záchodoch

Britskí policajti objavili tri drahocenné obrazy, ktoré zmizli deň predtým z neďalekej Whitworth Art Gallery v severoanglickom Manchestri. „Nechceli sme tieto obrazy ukradnúť, ale upozorniť na to, ako sú zle zabezpečené.“ Britské múzeá postihla v posledných rokoch vlna krádeží. Ročná škoda sa pritom podľa denníka The Guardian pohybuje medzi 450 a 750 miliónov eur. Na podozrivé balíčky váľajúce sa pri verejných záchodoch políciu upozornil anonym. Ide o obrazy Vincenta van Gogha, Pabla Picassa a Paula Gauguina, ktorých celkovú hodnotu galéria odhadla na viac než 1,4 milióna eur. Van Goghovo Opevnenie Paríža s domami z roku 1878, Picassova Chudoba z roku 1903 a Gauguinova Tahitská krajina, ktorá vznikla niekedy v rokoch 1891 až 1893, boli ulúpené v čase medzi sobotným večerom a nedeľným poludním. Galéria, ktorá patrí k najslávnejším v meste, má vo svojej kolekcii štyridsaťtisíc umeleckých diel vrátane ďalších Picassových a van Goghových obrazov.
Vzhľadom na rýchly nález sa našťastie nepotvrdilo pôvodné konštatovanie polície, že išlo o „veľmi dobre naplánovanú krádež“. Podľa informácií múzea boli maľby ľahko poškodené dažďom. Na dielach bola pripevnená ceduľka s textom: „Nechceli sme tieto obrazy ukradnúť, ale upozorniť na to, ako sú zle zabezpečené.“
Experti zatiaľ nemajú jasno v tom, čo znamenalo vlámanie v Manchestri. Múzeum tvrdilo, že vlamači boli „profesionáli“. Andrew Graham-Dixon, autor a moderátor televíznej série BBC o renesancii zas tvrdí, že páchatelia museli byť dosť naivní, keď si mysleli, že svetoznáme diela budú môcť predať.
(eg)

Zdroj: Denník SME, 30. 4. 2003 (upravené)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Krádeže obrazov – prierez

28. augusta 2004 (SITA/AFP) – Minulú nedeľu bol z múzea v nórskom Oslo ukradnutý obraz Edvarda Muncha Výkrik. Iný z jeho obrazov bol ukradnutý už v roku 1994 z Národnej galérie v Oslo, neskôr sa však našiel. Tu je stručný prehľad najznámejších krádeží obrazov od roku 1985.

Zlodeji Munchových obrazov mohli zinkasovať 60 000 eur na osobu

26. augusta 2004 (SITA) – Španielsky denník El Mundo vo štvrtok informoval, že posledná stopa vyšetrovania krádeže Munchovho obrazu Výkrik z nedele vedie na juhošpanielske pobrežie Costa del Sol, ktoré sa stalo v posledných rokoch domovom zámožných kriminálnikov. Uviedli to policajné zdroje zaoberajúce sa vyšetrovaním pre nórsky denník VG. Vyšetrovatelia, ktorým sa podarilo preniknúť do sveta kriminálnikov v Osle, zistili, že v zločineckých kruhoch sa odhaduje odmena pre zlodejov oboch Munchových obrazov na viac ako
60 tisíc eur na osobu.