Ukončili hlavnú etapu rekonštrukcie Kalvárie

Obrázok k článku od zora.

Hlavnú etapu rekonštrukcie Banskoštiavnickej kalvárie po 11 rokoch úspešne ukončili. Zástupcovia OZ Kalvársky fond a Nadácie VÚB, ktorá bola od roku 2008 generálnym partnerom pre obnovu tejto barokovej pamiatky, v piatok slávnostne otvorili Horný kostol Kalvárie. Kaplnky, kostoly a umelecké diela tejto významnej národnej kultúrnej pamiatky sú vo výraznej väčšine zreštaurované a zabezpečené proti ďalšiemu chátraniu a celý komplex môže začať naplno slúžiť návštevníkom a pútnikom z celého Slovenska aj zahraničia. Informovali o tom Dominik Miša z VÚB banky a Martin Macharik z OZ Kalvárský fond.

 

„Sakrálny celok z polovice 18. storočia sa ako neprehliadnuteľná dominanta Banskej Štiavnice zaraďuje medzi najkrajšie objekty tohto typu v Európe. Premyslenou súhrou architektúry, diel sochárstva, maliarstva a umeleckého remesla v jednote s prírodným prostredím doslova vťahuje návštevníkov do deja, ktorý zhmotňuje – do príbehu poslednej cesty Ježiša Krista. Toto historické dedičstvo na území Slovenska však od polovice 20. storočia sústavne chátralo, a to aj napriek úsiliu zrealizovať jeho čiastočnú obnovu na prelome 70. a 80. rokov,“ pripomínajú v tlačovej správe. „Stav, v akom sa nachádzala Banskoštiavnická kalvária v polovici prvej dekády 21. storočia, odzrkadľoval nedostatočný záujem verejnosti o jej osud. Kalváriu nielenže poznačil zub času, ale stala sa aj obeťou ľudskej ľahostajnosti a zloby. Časť jej výtvarnej výzdoby a mobiliáru bola rozkradnutá, iná sa stala terčom vandalov. Bilancia strát kultúrnohistorickej hodnoty Kalvárie v období 1950-2004 je nevyčísliteľná. Úsilím kolegyne architektky Katky Voškovej sa ju začiatkom roka 2007 podarilo zapísať do zoznamu 100 najohrozenejších pamiatok sveta. Tento fakt sa mal stať nielen mementom, ale najmä impulzom, aby sa zabránilo ďalšej devastácii Kalvárie a aby sa podnikli kroky na jej obnovu a na záchranu najohrozenejších originálnych častí,“ vysvetľuje Martin Macharik z OZ Kalvársky fond, ktorý je od roku 2008 hlavným realizátorom obnovy Kalvárie. Práve vďaka úsiliu tohto občianskeho združenia sa v roku 2007 pamiatka dostala do systému ochrany organizácie World Monuments Fund a začali sa rozsiahle reštaurátorské práce.

 

Ako Macharik dodal, obnova Kalvárie by sa nepodarila bez dôvery a podpory partnerov, medzi ktorých patria organizácia World Monuments Fund, Ministerstvo kultúry SR a Nadácia VÚB. Tá do obnovy Kalvárie investovala za 11 rokov 1,1 milióna eur, čo je zhruba polovica nákladov na reštaurátorské práce.

 

Vďaka priebežne realizovanej obnove sa podarilo už teraz výrazne podporiť rozvoj turizmu v tomto regióne. Podľa štatistík OZ Kalvársky fond zavítalo na postupne ožívajúcu Kalváriu vlani 70-tisíc domácich aj zahraničných návštevníkov, čo je šesťnásobne viac oproti situácii spred 10 rokov. „Chceme naďalej aktívne pracovať na tom, aby bola návšteva Kalvárie pre každého duchovným aj estetickým zážitkom. V nasledujúcich rokoch nám zostáva vymyslieť, ako organizovať dennú prevádzku a zabezpečiť údržbu, aby sa devastácia neopakovala,“ doplnil zástupca OZ Kalvársky fond.

 

Slávnostným otvorením Horného kostola Kalvárie došlo k ukončeniu hlavnej etapy obnovy, v rámci ktorej boli dokončené najvýznamnejšie časti tejto pamiatky, čo tvorí približne 90 percent celého komplexu. V najbližších rokoch budú prebiehať ešte posledné reštaurátorské práce na menších objektoch, ktoré návštevníkov nebudú nijako výrazne obmedzovať.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kalvária sa dočkala

Banskoštiavnická Kalvária je jednou z vôbec najvýznamnejších barokových pamiatok Slovenska. Jej zúfalý stav už roky trápi nielen obyvateľov Banskej Štiavnice, ale aj domácu a svetovú odbornú verejnosť.