Udelili ceny za ochranu kultúrneho dedičstva

BRATISLAVA 10. septembra 2004 (SITA) – Osobnosti a inštitúcie pôsobiace v oblasti kultúry dnes v Lučenci ocenili za ochranu pamiatok. Ceny časopisu Pamiatky a múzeá za najvýznamnejšie diela a činy z oblasti ochrany kultúrneho dedičstva odovzdali na slávnostnom otvorení Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Dvojnásobným laureátom, v kategórii Expozícia – výstava a Publikácia je tento rok Slovenská národná galéria za výstavný projekt Gotika – dejiny slovenského výtvarného umenia, ktorý verejnosti sprístupnila vo svojom bratislavskom sídle na prelome minulého a tohto roku. Cenu v oboch kategóriách získal aj hlavný kurátor výstavy Dušan Buran a za publikáciu s takmer 900 stranami textu a tisíc obrázkami Vydavateľstvo Slovart a autorka grafického dizajnu Jana Sapáková.
V kategórii Expozícia – výstava získal cenu aj Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied v Nitre a kurátor Václav Furmánek za výstavu Zlatý vek v Karpatoch. Túto výstavu keramiky a kovu z doby bronzovej na Slovensku v roku 2002 a 2003 úspešne prezentovali postupne na troch miestach v Taliansku. Na Slovensku ju bolo možné vidieť od decembra minulého roku v Archeologickom múzeu Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave a neskôr v SNM v Martine. V kategórii Publikácia získali cenu: Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene, štátny podnik Lesy Slovenskej republiky a autori Ľubica Miľanová a Viktória Józsová, ako aj martinská Tlačiareň Neografia za populárno – reprezentačnú publikáciu Od lesov kráľovských k lesom štátnym. V kategórii Akcia – podujatie cenu získala spoločnosť Henkel Slovensko za dlhodobý a príkladný sponzring kultúry. V kategórii Objav – nález akvizícia udelili cenu Štátnej vedeckej knižnici – Literárnemu a hudobnému múzeu Banská Bystrica za získanie predmetov k dokumentovaniu tradícií bábkového divadla z obdobia dvadsiatych a tridsiatych rokov 20. storočia. V kategórii Obnova – reštaurovanie sa stal laureátom Peter Mišík za reštaurovanie gotickej monštrancie z Popradu-Veľkej, 110-centimetrového zlatníckeho diela z konca 15. storočia.

Udeľovanie cien časopisu Pamiatky a múzeá je už 13. rok tradičnou súčasťou otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Dni, ktoré sa tento rok nesú pod názvom – Starý pôvod, nový účel, sa začalo vo štvrtok dvojdňovou konferenciou, na ktorej vystúpili aj českí a maďarskí pamiatkari. Myšlienka dní vznikla v Rade Európy a cieľom podujatia je priblížiť občanom kultúrne dedičstvo svojej vlasti, pričom Slovensko je jedným z jeho najstarších účastníkov. Dni európskeho kultúrneho dedičstva budú do 30. septembra pokračovať v pamiatkových objektoch, ako aj v múzeách a galériách podujatiami organizovanými Pamiatkovým úradom SR, krajskými pamiatkovými úradmi a Slovenským národným múzeom.

Agentúru SITA informoval Karol Vlk z Pamiatkového úradu SR.

(SITA, tm;zd), 0256

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Časopis Pamiatky a múzeá udelí výročné ceny

BRATISLAVA 8. septembra (SITA) – Za najvýznamnejšie diela a činy z oblasti kultúry za rok 2003 ocení laureátov redakcia časopisu Pamiatky a múzeá v piatok o 14:00 v lučenskej Dvorane Reduty. Ceny odovzdajú pri príležitosti slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Ocenenia v šiestich kategóriách sa udeľujú na návrh čitateľov a ďalších navrhovateľov.

Pripravujú 12. ročník Dní európskeho kultúrneho dedičstva

8. septembra 2003 (SITA) – Téma Od súkromných zbierok k národným inštitúciám… je mottom 12. ročníka Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré sa uskutočnia 11. až 14. septembra v Martine. Súčasťou otvorenia medzinárodného podujatia organizovaného každoročne pod záštitou Rady Európy je vernisáž k 100. výročiu narodenia sochára Fraňa Štefunka.

Výročné ceny časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2005

Po pätnásty raz udelila redakčná rada revue pre kultúrne dedičstvo Pamiatky a múzeá spoločne s jeho vydavateľmi Slovenským národným múzeom a Pamiatkovým úradom Slovenskej republiky prestížne ceny za najvýznamnejšie diela a činy z oblasti ochrany nášho kultúrneho dedičstva za predchádzajúci rok. Ceny budú laureátom odovzdané osobne pri príležitosti slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2006 v Slovenskej republike 13. septembra v Skalici.

Dni kultúrneho dedičstva od soboty v 40-tich štátoch Európy

Na celoeurópskom podujatí sa Slovensko zúčastňuje už 13. rok
BRATISLAVA 2. septembra (SITA) – Tradične sa v 40-tich štátoch Európy začína v septembri celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva, do ktorého sa zapája aj Slovensko. Od soboty do konca septembra budú tohtoročné aktivity zamerané na približovanie kultúrnych hodnôt verejnosti venované 50. výročiu Európskeho kultúrneho dohovoru.