Učiteľovi a historikovi Štefanovi Jastrabíkovi odhalili na budove múzea Molpír v Smoleniciach pamätnú tabuľu

Obrázok k článku

Pamätnú tabuľu venovanú dlhoročnému učiteľovi a regionálnemu historikovi Štefanovi Jastrabíkovi odhalili počas víkendu na budove múzea Molpír v Smoleniciach. Zároveň pri tejto príležitosti sprístupnili vynovenú expozíciu múzea. Jastrabík sa dlhodobo venoval štúdiu histórie Smoleníc a regiónu, čo využíval aj vo vyučovaní. Zbieral a zachraňoval staré pamiatky, študoval dokumentačný materiál v archívoch. V tomto roku uplynulo sto rokov od jeho narodenia.

 

„Štefan Jastrabík spolupracoval s bádateľmi počas archeologického prieskumu na vŕšku Molpír nad Smolenicami v rokoch 1963-1970, v spolupráci so SNM v Martine realizoval v rokoch 1963-1965 výskum džbánkárstva v Smoleniciach. Veľké úsilie vynaložil pri hľadaní stratenej originálnej patentnej listiny, ktorú dostal smolenický rodák, vynálezca Štefan Banič za vynájdenie padáka roku 1914 v USA. Úsilie bolo korunované úspechom. Následne zabezpečil postavenie pamätníka nad jeho hrobom v Smoleniciach (1968) a pomník pred novou budovou letiska v Bratislave (1970),“ uviedla Ivana Štibraná, ktorá študovala archívne materiály z Jastrabíkovej pozostalosti.

 

Základná škola s materskou školou v Smoleniciach podľa zástupkyne riaditeľky Ľudmily Kovačovičovej podniká aktivity, aby činnosť Štefana Jastrabíka nezostala zabudnutá. Napríklad výchovou ďalšej generácie, ktorá je vedená k tomu, aby vedela, kto bol Štefan Jastrabík, okrem iného formou žiackych konferencií. Škola tiež opakovane navrhla Štefana Jastrabíka na ocenenie sv. Gorazda. Na svojho učiteľa si pri jeho pamätnej tabuli zaspomínal aj starosta Smoleníc Anton Chrvala.

 

Štefan Jastrabík sa narodil 21. januára 1917 v Chocholnej, od roku 1937 pôsobil ako učiteľ dejepisu, slovenského jazyka a dejepisu vo viacerých dedinách v okolí Trnavy. V Smoleniciach učil v rokoch 1939 – 1951 a v období 1960 – 1977. Zomrel v roku 1981, pochovaný je v Smoleniciach.

Zdroj: http://www.smolenice.com

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Fajansa na Slovensku ? Smolenice

Aj keď archívne materiály kladú usadenie sa habánov v Smoleniciach až do prvej polovice 18. storočia, je predpoklad, že na pálffyovských majetkoch smolenickej vetvy našli útočisko už oveľa skôr. V okolitých obciach Malých Karpát mali svoje dvory habáni už v prvej polovici 17. storočia. (Dechtice v r.1663, Chtelnica 1621, Častá 1628, Orešany 1663)

Štefan Šlachta

BRATISLAVA 1. januára 2004 (SITA) – Fakultu architektúry STU absolvoval v roku 1962. Do roku 1975 pôsobil na tejto fakulte ako odborný asistent. Neskôr pracoval v Dopravoprojekte, v Štátnom ústave pamiatkovej starostlivosti, od roku 1990 prednáša na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.