Učiteľ ukradol 266 historických máp, vraj ich chcel vrátiť

Bývalý stredoškolský učiteľ Zdeněk Kučera ukradol zo zámku v Nelahozevsi a ďalších knižníc 266 historických máp. Ako informoval internetový portál iDNES.cz, na súde tvrdil, že si ich ako vášnivý zberateľ len vypožičal a chcel ich vrátiť. Cenu všetkých vzácnych kusov znalci odhadli na 13 miliónov českých korún (približne 17 miliónov slovenských korún). Keďže sudkyňa Kučerovmu príbehu neuverila, odsedí si 6,5 roka vo väzení.

Vzácne historické mapy Kučera zrejme predával. Časť z jeho “úlovku” sa totiž nenašla. Kučera navštevoval pravidelne najmä zámockú knižnicu v Nelahozevsi. Zaujímal sa o staré mapy, z ktorých pripravil i výstavu. Knihovníčka z Nelahozevsi si však všimla, že jeden z vystavovaných exponátov patrí im a Kučera si ho oficiálne nepožičal. “Pred otvorením výstavy som nechal vytlačiť katalóg a ten som poslal do Nelahozevsi i s pozvánkou na vernisáž. Pre normálneho človeka je to asi nepochopiteľné, ale ja som chcel, aby bola výstava krásna, preto som tie mapy ukradol,” tvrdil po odhalení políciou Kučera. Ako profesor zemepisu bol známym odborníkom. “V mapách sa skvelo vyznal. Prednášal tu, vydával katalógy a články k výstavám. Odborníci si jeho výstavy nenechali ujsť,” povedal František Sýkora, šéf Vlastivedného múzea v Nymburku, kde sa výstava konala.

Kučera doplatil na svoju “zberateľskú vášeň” pred rokom, keď si ho pri odchode zo zámockej knižnice počkala polícia a našla u neho 25 máp, ktoré vyrezal zo vzácnych historických atlasov. Osudnou sa mu stala mapa od Martina Waldseemüllera z roku 1513, kde po prvý raz nový kontinent pomenovali Amerika. Za krádež stoviek máp mohol stráviť vo väzení až 12 rokov. Súd rozhodol o nižšom treste, pretože prihliadol na zdravotný stav muža, ktorý doteraz nebol trestaný.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Zlodejova smola

Maďarský lupič, ktorý z budapeštianskeho múzea ukradol obrazy v hodnote 250 000 britských libier na svoju nenásytnosť doplatil. Pri úteku z miesta činu sa pošmykol na vlhkej tráve a vyvrtol si členok.

Výstava diel kráľa popartu Warhola bude mať asi dohru na súde

Výstava diel z ranného obdobia tvorby kráľa popartu Andyho Warhola, ktorú v piatok 6. augusta 2010 otvorili vo Východoslovenskej galérii v Košiciach, bude mať zrejme dohru na súdoch. Ako agentúru SITA informoval Boris Kršňák, ktorý sa označuje za manažéra projektu, celá výstava bola na začiatku pôvodne plánovaná len ako podporná akcia vydania knihy Warhol a Československo a nie ako samostatný projekt. “Žiaľ je pravda, že dohoda podpísaná nie je, pretože sa dlho odkladala a potom sa podpisu pani Lešková (riaditeľka Východoslovenskej galérie Košice) úspešne vyhýbala, až sme sa zrazu dozvedeli, že s nami nepočíta. Pritom sme my autormi celého projektu. Výstava Andyho Warhola bola vždy plánovaná len ako podpora vydania knihy a nie samostatný projekt. My sme jej dali celé umelecké i manažérske know-how projektu. Platíme za svoju hlúposť. Keďže projekt stál českú stranu už viac ako milión korún, budeme nútení sa brániť aj právnou cestou,“ povedal Kršňák. Kršňák doložil, že celú výstavu vymyslel košický rodák pôsobiaci v Prahe Rudo Prekop, ktorý vyberal diela v múzeu A. Warhola v Medzilaborciach a inštruoval riaditeľku Leškovú, aké veci má hľadať v Múzeu Andyho Warhola v Pitsburgu.