Týždeň slovenských knižníc prinesie pestré akcie

Obrázok k článku

Množstvo podujatí pre všetky vekové skupiny so spoločným mottom Knižnice pre všetkých prinesie 12. ročník akcie Týždeň slovenských knižníc. Celoslovenské podujatie sa od pondelka 28. marca do nedele 3. apríla 2011 uskutoční vo všetkých typoch knižníc. Cieľom Týždňa slovenských knižníc je pozitívne zviditeľniť knižnice. Knižnice sa verejnosti opäť predstavia ako životaschopné organizácie, v ktorých napriek ich problémom stále pracujú tvorivé osobnosti, na dnešnej tlačovej besede to zdôraznila tajomníčka Slovenskej asociácie knižníc Daniela Gondová. Mnohé knižnice pripravia na budúci týždeň pre všetkých zábudlivých čitateľov amnestiu a knihy budú môcť vrátiť bez pokuty. Budú tiež zapisovať nových čitateľov zadarmo a v ich priestoroch sa uskutočnia besedy, súťaže a ďalšie zaujímavé akcie.

Na úvod Týždňa slovenských knižníc, v pondelok 28. marca vyhlásia v Knižnici pre mládež mesta Košice výhercov celoslovenskej súťaže Kto je kto v rozprávkach Pavla Dobšinského. Súťaž vyhlásili k 16. marcu – Dňu ľudovej rozprávky. Úlohou súťažiacich detí bolo prečítať si rozprávky Pavla Dobšinského a zapísať ich hrdinov do súťažného hárku, ktorý deti následne posielali do knižníc. Deti tiež kreslili rozprávkové postavičky. Z celého Slovenska odmenia v pondelok dvoch čitateľov, čo našli najviac hrdinov Dobšinského rozprávok. Súťaž je projektom, ktorý sa zapája do celosvetovej aktivity na podporu čítania.

Jedným z najobľúbenejších podujatí Týždňa slovenských knižníc je tradične medzinárodná Noc s Andersenom. Tohtoročná slovenská Noc s Andersenom sa v piatok 1. apríla uskutoční v rekordných 160 knižniciach, v ktorých strávi noc z piatka na sobotu viac ako 6 500 detí. Noc s Andersenom sa po prvý raz konala v roku 2000 v Českej republike, v Knižnici B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti, keď v knižnici prespalo 20 detí. Dátum konania bol spojený s oslavou Medzinárodného dňa detskej nihy. Tento deň sa každoročne na celom svete pripomína 2. apríla – v deň narodenia dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Rozprávkovú noc v knižnici preto jej zakladateľky – dve české knihovníčky Mirka Čápová a Hana Hanáčková pomenovali na počesť známeho spisovateľa. V súčasnosti je podujatie medzinárodné a každoročne sa doň zapája vyše 20-tisíc detí. Koná sa v Čechách a na Slovensku a pravidelne sa tiež zapájajú ďalšie európske krajiny, najmä Poľsko, Slovinsko a Rakúsko. Podľa spoluorganizátorky akcie, predsedníčky Spolku slovenských knihovníkov Silvie Stasselovej deti zažívajú v každej knižnici iné dobrodružstvá. Počas nocovania medzi regálmi s knihami v spacích vakoch si čítajú a počúvajú rozprávky, čakajú ich súťaže, ale napríklad aj pátranie po rozprávkových bytostiach. Tí, čo by sa do akcie chceli zapojiť a stráviť prvú aprílovú noc v knižnici, by mali vyhľadať najbližšiu knižnicu a informovať sa, či sa akcia v nej koná a či sa môžu do nej ešte zapojiť. Podrobnosti možno nájsť na webových stránkach – http://www.nocsandersenem.cz a http://www.infolib.sk.

Týždeň slovenských knižníc bude od pondelka 28. marca až do piatka 1. apríla rezonovať aj vo vysielaní verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Slovenského rozhlasu (SRo). Prvý okruh SRo – Rádio Slovensko bude po celý týždeň vysielať rozhovory a príspevky o čítaní, knihách a situácii slovenských knižníc. Vysielanie vyvrcholí v piatok 1. apríla, keď sa Rádio Slovensko zmení pri príležitosti Noci s Andersenom na Rozprávkové Rádio Slovensko. Kampaň o čítaní zverejní rádio aj na svojej webstránke – http://www.rozhlas.sk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Piatkovú Noc s Andersenom venuje knihám 4 100 detí

Spolu 4 100 detí prespí v piatok 26. marca 2010 v noci v 121 slovenských knižniciach a školách v rámci Noci s Andersenom. Do medzinárodného podujatia na podporu čítania detí sa zapájajú knižnice v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Nemecku, Rakúsku či v Slovinsku. Počas tohtoročnej Noci s Andersenom sa vo všetkých zúčastnených krajinách očakáva účasť vyše 30-tisíc detí. Agentúru SITA o tom informovala Silvia Stasselová, predsedníčka Spolku slovenských knihovníkov, ktorý je koordinátorom podujatia na Slovensku.

Cenu za web získala verejná knižnica v Trenčíne

Verejná knižnica Michala Rešetku v Trenčíne získala prvé miesto v celoslovenskej súťaži o najlepší web. Ocenenie v kategórii verejných a školských knižníc jej udelila odborná porota v súťaži organizovanej Spolkom slovenských knihovníkov. Porota sa pri hodnotení webov knižníc zameriavala na obsah, aktuálnosť a príťažlivosť stránky, ďalej na prehľadnosť, originálnosť a interaktivitu. Po trenčianskej krajskej knižnici získali od poroty najviac hlasov Knižnica Józsefa Szinnyeiho v Komárne a Zemplínska knižnica Trebišov. Porota udeľovala ceny aj webom odborných knižníc, v nej uspeli Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči, Univerzitná knižnica v Bratislave a Knižnica Vysokej školy manažmentu City University of Seattle. V oboch kategóriách porota hodnotila 24 knižníc. Najhoršie dopadli Školská knižnica pri Gymnáziu Hlinská v Žiline a Univerzitná knižnica Trenčianskej Univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

DNI VEDECKÝCH KNIŽNÍC 1997

V dňoch 29. septembra – 3. októbra 1997 sa uskutočnilo v Košiciach metodické podujatie Dni vedeckých knižníc. Hlavným odborným garantom tohoto podujatia bol Národný bibliografický ústav Slovenskej národnej knižnice v Matici slovenskej v Martine, ďalej Databázové centrum SNK v MS, Spolok slovenských knihovníkov – jeho Bibliografická sekcia, z domácich spoluorganizátorov to boli Krajská štátna knižnica v Košiciach, Univerzitná knižnica UPJŠ, Univerzitná knižnica Technickej univerzity v Košiciach, v ktorých priestoroch sa podujatie uskutočnilo. Podujatia sa zúčastnilo striedavo 30-50 účastníkov podľa toho, ktorá problematika bola na programe…

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.