Tutanchamónova hrobka a jej tajomstvá

Najvyššia rada pre pamiatky Egypta spolu s Konzervačným inštitútom Getty (Getty Conservation Institute) začala s reštauračnými a konzervačnými prácami na hrobke egyptského faraóna Tutanchamóna.

“Hlavným cieľom našej práce s egyptskými kolegami je vyvinúť plán na dlhodobú konzerváciu a údržbu tejto hrobky, ktorá slúži ako vzor pre zachovanie podobných archeologických nálezísk.” uviedol riaditeľ inštitútu Getty Tim Whalen. Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass zdôraznil, že začatie reštauračných prác je preňho veľkou úľavou, keďže sa na stenách objavilo niekoľko škvŕn, ktoré boli zdrojom jeho znepokojenia. Prvá fáza projektu potrvá dva roky a bude zahŕňať evidenciu stavu hrobky a jej múrov, analýzu príčin jej rozpadu a náčrt potrebných zásahov. Počas nasledujúcich dvoch fáz, ktoré potrvajú spolu tri roky, prebehne aplikácia spomínaného konzervačného plánu.


Hrobka faraóna Tutanchamóna, ktorej tajomstvá sú vystavené v archeologickom múzeu v Káhire, je až dodnes jedinou z 26 hrobiek nájdených v Údolí kráľov, ktorá bola v čase objavu prakticky nedotknutá. Objavil ju 4. novembra roku 1922 britský archeológ Howard Carter.


Informáciu zverejnil internetový portál abc.es.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Tajný tunel v hrobke Setiho I. kompletne vykopali

V Egypte kompletne vykopali nedokončený tunel v 3300 rokov starom hrobe faraóna. Informovala o tom Najvyššia rada pre pamiatky Egypta. Zhruba 174 metrov dlhý tunel sa tiahne od hrobky faraóna Setiho I. Ako uviedol generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass, nedokončený tunel mohol byť snahou faraóna postaviť tajnú hrobku v hrobke ešte predtým, než zomrel. Archeologický tím objavil figuríny, úlomky keramiky a písomné inštrukcie architekta stavbárom tunela. Tunel objavili síce už v roku 1960, no až teraz sa podarilo vykopať celú dĺžku.

Zo Švajčiarska vrátili palec faraóna Achnatona

Palec z nohy faraóna Achnatona vrátili do Egypta viac ako sto rokov po tom, čo ho ukradli. Informovala o tom v stredu egyptská Najvyššia rada pre pamiatky. Do Egypta ho vrátili počas slávnostného podpísania zmluvy so Švajčiarskom o vrátení starovekých artefaktov. “Palec je späť v Egypte a bude vystavený v múzeu v Káhire,” uvádza sa vo vyhlásení. Prst Achnatona, ktorého otcovstvo faraóna Tutanchamóna potvrdili na základe testov DNA, ukradli v roku 1907 počas skúmania jeho kostí. Jeho osudy po roku 1907 nie sú známe. Pred vrátením do krajiny pôvodu ho mal Frank J. Rühli z Zürišskej univerzity, ktorý ho získal “vďaka svojim osobným kontaktom” v “inej európskej krajine,” uviedol istý diplomat pre agentúru AFP. Egypt vďačí návratu ďalšej pamiatky vedcovej “súkromnej iniciatíve”.

Odhalili 4200 rokov starú hrobku s veľmi zachovanými farbami

Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass vo štvrtok odhalil hrobku spred 4200 rokov s maľbami, ktorých farebná sýtosť je prekvapujúca. Objavili ju v archeologickom nálezisku Sakkára vzdialenom 25 kilometrov na juh od egyptského mesta Káhira. “Sú to najneuveriteľnejšie farby, ktoré sa nikdy predtým nepodarilo v hrobke objaviť,” povedal Hawass.

V Egypte objavili sarkofág s múmiou ženy

Egyptskí archeológovia objavili v oáze Baharíja nachádzajúcej sa približne 360 kilometrov juhozápadne od Káhiry sadrový sarkofág obsahujúci múmiu ženy alebo dievčaťa z obdobia pred približne 2300 rokmi. Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.

Odpovede

  1. Tutanchamónova hrobka a jej tajomstvá

    Newyorské múzeum vráti Egyptu Tutanchamónov poklad
    Devätnásť pamiatok z Tutanchamónovej hrobky bolo od začiatku minulého storočia majetkom múzea v New Yorku. Súhlasilo však s tým, že artefakty vráti budúci rok do ich domovskej krajiny.

    BRATISLAVA 10. novembra (SITA/AFP) – Metropolitné múzeum umenia v New Yorku súhlasilo s navrátením pokladu, ktorý, ako sa predpokladá, vzali bádatelia z hrobky legendárneho faraóna Tutanchamóna. Informovala o tom v stredu egyptská Najvyššia rada pre pamiatky. Vo vyhlásení sa uvádza, že múzeum súhlasilo s právami Egypta na 19 pamiatok, ktoré vlastní už od začiatku minulého storočia.

    Podľa Zahiho Hawassa, generálneho tajomníka Najvyššej rady pre pamiatky, sa artefakty vrátia do Egypta budúci rok a vystavia ich o rok neskôr. V USA zostanú prístupné návštevníkom do polovice roka 2011. Nechýbajú medzi nimi napríklad bronzová figurína psa so zlatým obojkom, či sfinga, ktorá bola súčasťou náhrdelníka z modrého polodrahokamu lapis lazuli. “Vďaka veľkorysosti a etickému prístupu múzea sa týchto 19 predmetov z Tutanchamónovej hrobky môže konečne znovu spojiť s ostatnými drahocennosťami mladého kráľa,” vyjadril sa Hawass.

    Tutanchamónovu hrobku objavil v roku 1922 anglický archeológ Howard Carter. Faraón panoval pred viac ako tritisíc rokmi a zomrel, keď mal asi 18 rokov. Hawass, podľa vlastných slov, vrátil do Egypta od roku 2003, kedy sa dostal na čelo Najvyššej rady, už minimálne päťtisíc pamiatok z iných štátov. Tento rok dohliadal na konferenciu štátov ako Grécko alebo Čína, ktoré tiež vyjadrili úmysel zozbierať svoje artefakty z múzeí po celom svete.

Comments are closed.