Turínske plátno považujú za svoje veriaci aj neveriaci

Pre jedných je to jasný podvrh, ktorým sa cirkev snaží zapôsobiť na veriacich. Pre iných jednoznačné potvrdenie existencie Ježiša Krista.

V Turínskom plátne mal byť uložený po ukrižovaní a jeho podoba sa nejakým spôsobom preniesla do látky. Polemika okolo jeho pravosti sa už dávno dostala do štádia, keď žiadne dôkazy nepresvedčia stúpencov dvoch spomenutých skupín. Turínske plátno vzniklo niekedy medzi rokom 1260 až 1390.


Toľko jedna podrobná štúdia z roku 1988. Nie je na ňom nič nezvyčajné. Ani na látke, ani na spôsobe výroby. Vek relikvia sa pohybuje v rozmedzí od 1 300 po 3 000 rokov. Preto by mohlo byť pravé. To je zase záver výskumu Američana Raymonda Rogersa z b minulého roku. Svoj poznatok opiera o tvrdenie, že vedci v roku 1988 určovali vek plátna na základe záplaty zo stredoveku. Tú vraj prišili na plátno po tom, čo bolo pri požiari poškodené. Hoci plátno nájdeme v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Turíne, pre cirkev nie je veľmi dôležité. Tvrdí to Richard Bell, britský expert na náboženstvo. “Nie je nijakým spôsobom významné,” povedal Bell pre Pravdu. “Poviem pravdu. Podľa mňa je asi falošné,” myslí si Bell. Podľa znalca Nového zákona neobstojí ani názor, že ak by bolo pravé, mali by sme dôkaz o Ježišovom živote. “Ale o ňom nám predsa hovoria evanjeliá.


turinske platno


Turínske plátno nás iba zvádza k rôznym vedeckým špekuláciám. Chceii by sme vedieť, ako to bolo z božou podstatou Ježiša. Aj keby sme však boli na Golgote a videli by sme jeho ukrižovanie, nemohli by sme podať vedecký dôkaz o tom, že tam umrel za naše hriechy. Lebo toto tvrdenie je súčasť viery,” dodáva Bell.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Turínske plátno

Turínske plátno – la Santa Sindone – je ľanová plachta s rozmermi 4,36×1,1 m, do ktorej podľa tradície Jozef Arimatejský a Nikodém zabalili telo umučeného Ježiša Krista po tom, ako ho zložili z kríža. Na plachte je odtlačok tváre a tela muža s ranami po bičovaní a na rukách a nohách s ranami po ukrižovaní. Jeho pravosť je predmetom intenzívneho skúmania.

Vedci po prvý raz našli pohrebné plátno z čias Ježiša Krista

Vedcom a archeológom sa v jednej jeruzalemskej hrobke po prvý raz podarilo objaviť kusy pohrebného plátna z obdobia, keď žil Ježiš Kristus. Výskumníci z Hebrejskej univerzity spolu s inštitúciami v Kanade a Spojených štátoch uviedli, že plátno je veľmi odlišné od kontroverzného Turínskeho plátna, ktoré bolo podľa niektorých ľudí Kristovým pohrebným odevom. Novonájdené plátno má podľa vedcov jednoduchšie tkanivo ako Turínske.